Zes krachtige tips om op doelgewicht te blijven

Afvallen klinkt voor veel mensen als iets moeilijks. Maar eigenlijk is het afvallen zelf niet het probleem. Veel mensen lukt het om hun doelgewicht te behalen. Het probleem is wat er na het afvallen gebeurt. Je raadt het al, veel mensen komen weer aan. Minder dan 20% van de mensen die afvallen lukt het om ook op gewicht te blijven.

Waarom mensen weer aankomen

De reden dat de meeste mensen weer aankomen heeft meestal te maken met één van de volgende punten:

  • Verkeerde mindset: Veel mensen zien afvallen als iets wat je tijdelijk doet. Ze verwachten dat je na het afvallen weer verder kan gaan op de oude manier. Het probleem is dat je lichaam nu weer veel sneller aankomt, omdat het van nature terug wil naar het oude gewicht.
  • Verkeerde gewoontes: Bij veel diëten wordt je geleerd jezelf veel regels en restricties op te leggen. Dit is vaak niet te onderhouden. Je houdt zo namelijk continu het gevoel dat je iets mist en uiteindelijk zal je toegeven aan je verlangen naar datgene wat je mist.

Belangrijk is om in je Dieet Schema voedingsplan ook na te denken om op doelgewicht te blijven.

Hoe blijf je op doelgewicht?

Het is je gelukt, je bent eindelijk afgevallen en hebt je droomgewicht behaalt! Nu is het belangrijk dat je niet weer aankomt. Hoe doe je dit? Lees de volgende tips op doelgewicht te blijven.

  1. Blijf sporten

Dat je nu bent afgevallen betekent niet dat je niet meer hoeft te sporten. Als je elke dag sportte dan kan je best iets minder vaak gaan, maar stop er niet volledig mee. Veel mensen trakteren zichzelf op een tijdje niet sporten als ze zijn afgevallen, maar het gevaar is dat je dan ook niet weer wil beginnen. Je motivatie kan erg snel verdwijnen.

  1. Eet veel eiwitten

Het eten van veel eiwitten zorgt niet alleen dat je spieren behoudt of opbouwt, het zorgt ook voor minder honger. Eiwitten zorgen voor een voller gevoel en verlagen hormonen die zorgen voor honger.

  1. Blijf jezelf wegen

Waarschijnlijk woog je jezelf regelmatig toen je aan het afvallen was. Belangrijk is dat je dit blijft doen. Het hoeft niet elke dag, maar ga wel een paar keer per week op de weegschaal staan. Veel mensen stoppen hiermee als ze zijn afgevallen. Ze gaan vervolgens een paar weken later weer een keer wegen en zijn tot hun verbazing alweer een paar kilo aangekomen. Je ziet zelf het verschil niet snel omdat het zo langzaam gaat, maar de kilo’s kunnen er behoorlijk snel weer aan zitten.

  1. Begin met krachttraining

Misschien deed je dit al toen je aan het afvallen was, maar krachttraining heeft meer voordelen dan alleen een mooier lichaam. Verschillende studies tonen aan dat mensen die aan krachttraining doen makkelijker op doelgewicht blijven. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer je verbrandt.

  1. Vermijd stress

Dit is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer stress zoveel mogelijk te vermijden. Stress kan ervoor zorgen dat je aankomt door een verhoogd cortisol niveau. Om stress te verminderen is het verstandig om te beginnen met yoga of meditatie.

  1. Laat je coachen

De laatste tip is om je te laten coachen. Veel mensen denken dat een coach alleen handig is bij afvallen, maar ook daarna kan je een coach goed gebruiken. Een coach kan je leren een gezonde levensstijl te onderhouden, zodat al die pijn en moeite van het afvallen niet voor niks was. Extra tip: heb je geen tijd of zin in een personal trainer? Probeer dan een online coach, dit kost minder tijd maar je hebt nog steeds de professionele begeleiding.