Welke sport helpt bij afvallen?

Je weet natuurlijk allang dat als je wilt afvallen je ook voldoende moet bewegen. Sporten en afvallen is voor de meesten van ons een goede combinatie. Maar wat is nu de beste sport als je wilt afvallen? Het aanbod in verschillende sporten is erg groot en dat maak de keuze om een sport te kiezen soms lastig. Maak een slimme keuze! Kijk welke sporten je in kunt zetten voor een hoge calorieverbranding en een snel resultaat.

Bewegen en afvallen

Als je wilt afvallen is alleen het letten op je voeding vaak niet genoeg. Bewegen maakt echt het verschil. Het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen, NISB, raad aan om minimaal 30 minuten per dag te bewegen. Dit is natuurlijk een heel mooi begin maar al je echt gewicht wilt verliezen kun je het beste kiezen voor een sport met een hoog calorieverbruik.

Welke sport helpt bij afvallen?

Er zijn heel veel sporten waar je uit kunt kiezen, maar het allerbelangrijkste is het dat je een sport zoekt die je leuk vindt en die bij je past anders hou je het op de lange duur niet vol.

Zwemmen

Zwemmen is een goede sport voor je hele lichaam omdat je bijna al je spieren gebruikt. Voor mensen met overgewicht is zwemmen een echte aanrader omdat je in het water minder snel last heb van overbelasting van je spieren en daardoor minder gauw blessures oploopt. Je werkt aan je conditie en het is heerlijk ontspannend. Gewoon zwemmen een beetje saai? Wacht dacht je van aqua jogging of waterpolo

Hardlopen

Hardlopen kan je goed helpen bij het afvallen. Lekker in de ochtend of avond een half uurtje hardlopen. Op internet heel veel hardloopschema’s te vinden zodat je makkelijk een training voor jezelf kunt samenstellen. Wil je niet in je eentje lopen en loop je liever in groepsverband dan zijn er vast hardloopclubjes waar je je bij aan kunt sluiten.

Dansen

Dansen? Ja dansen! Als je van dansen houdt dan is dit echt de ideale vorm van beweging. Perfect als je wilt afvallen. Als je lekker staat te swingen heb je vaak niet in de gaten dat je aan het sporten bent, heerlijk bewegen op muziek. Tegenwoordig kun je bij veel sportscholen dansen op muziek, denk bijvoorbeeld aan Zumba, Streedance, Showdance of SH’Bam. Op sommige sportscholen kun je zelfs paaldansen. Paaldansen is een op kracht gebaseerde training die werkt aan alle spieren in je lichaam. Weet je niet zeker of dit echt iets voor jou is vraag dan of je een gratis proefles mag volgen.

Krachttraining

Krachttraining en afvallen is een hele goede combinatie. Door te trainen met gewichten (weerstand) kweek je meer spiermassa, en met meer spiermassa verbrandt het lichaam meer calorieën. Ook in rust. Een pond extra spierweefsel betekent dat je dagelijkse calorieën verbruik stijgt met 30 tot 50 procent. Per dag! Krachttraining wordt vaak in groepslessen aangeboden in de sportschool, maar het is natuurlijk ook mogelijk om gewoon lekker thuis te trainen met een kettlebell. Jesse van de Velde heeft een speciaal trainingsprogramma voor thuis ontwikkeld.

Calorieën verbranden

Met de activiteitentabel van het Voedingscentrum.nl kun je heel makkelijk berekenen hoeveel calorieën je met een bepaalde activiteit verbrandt. Je ziet daarbij duidelijk het verschil tussen gewone normale activiteiten en sportactiviteiten.

De activiteitentabel geeft aan hoeveel kilocalorieën je gemiddeld per kilo per uur verbruikt bij een bepaalde activiteit. Wanneer je dat getal vermenigvuldigd met je eigen gewicht dan zie je hoeveel calorieën je per uur verbruikt. Vervolgens reken je dit om naar minuten door het getal te delen door zestig.

Een voorbeeld: het verschil tussen tv-kijken en wandelen Stel: iemand van 75 kg wandelt een half uur. Wandelen verbruikt volgens de tabel 3,5 kilocalorieën per kilo, per uur. De rekensom voor deze persoon is dan 75 x 3,5 kilocalorieën per uur: 262,5 kilocalorieën. Een halfuur wandelen kost dus de helft: 131,25 kilocalorieën. Wanneer je thuis voor de buis was blijven zitten, dan had je per uur 75 x 1 kilocalorieën verbruikt en dus 37,5 kilocalorieën in het halfuur. Het verschil tussen een halfuur wandelen en een halfuur tv-kijken is dus 94 kilocalorieën.

Een snelle manier om het verschil te berekenen is door het lichaamsgewicht te vermenigvuldigen met het aantal kilocalorieën dat wandelen méér kost dan tv-kijken: 75 x (3,5-1)= 187,5 kilocalorieën per uur en dus circa 94 per halfuur.

Activiteitentabel voor volwassenen

 • Algemeen kcal/kg/uur
  Eten, drinken 1,5
  Fietsen (16 km / uur) 4
  Lezen 1
  Lopen (binnenshuis) 2
  Slapen 0,9
  Staan, rustig 1,2
  Traplopen 8
  Wassen, aankleden 2,5
  Zitten, tv kijken 1
 • Sport kcal/kg/uur
  Aerobics 6
  Badminton 4,5
  Basketbal 6

  Circuittraining 8
  Fitness 5,5
  Handbal 8
  Hardlopen (11 km / uur) 11,5
  Hockey 8
  Joggen (6 km / uur) 7
  Judo/karate/kickboksen/taekwando 10
  (Jazz)ballet 6
  Paardrijden 4
  Racefietsen (25-30 km/uur) 12
  Schaatsen 7
  Skateboarding 5
  Skelteren 7
  Skiën 7
  Surfen 3
  Squash 12
  Tafeltennis 4
  Tennis 7
  Turnen 4
  Voetbal 7
  Volleybal 3
  wandelen (5 km / uur) 3,5
  Zwemmen 6

 • Spel kcal/kg/uur
  Biljarten 2,5
  Computerspelletjes 1,5
  Dammen 1,5
  (Disco)dansen 6
  Kaarten 1,5
  Muziek maken 2,7
  Schaken 1,5
  Touwtje springen 8
 • Huishouden kcal/kg/uur
  Afwassen 2,3
  Auto wassen 4,5
  Band plakken 3
  Boodschappen doen 2,2
  Eten koken 2,5
  Gras maaien 5,5
  Kamer opruimen 2,5
  Stofzuigen 2,5
  Strijken 2,3
  Tafeldekken, afruimen 2,5
  Tuinieren 5
  Wassen 2

Afvallen en gezonde voeding

Sporten is van essentieel belang als je wilt afvallen, maar als je niet goed op je voeding let zijn de effecten van sporten natuurlijk veel minder. Probeer daarom gezonde keuzes te maken als het om eten gaat. Kies voor gezonde maaltijden, begin je dag met een gezond ontbijt en let op met tussendoortjes.