Wat zijn maaltijdvervangers?

Je hoort het steeds vaker, maaltijdvervangers. Het is ook iets wat tegenwoordig steeds vaker wordt gebruikt. Maar wat is het nu precies en waar is het goed voor? Wij vertellen jou in dit artikel waar ze goed voor zijn. Misschien dat deze maaltijd vervangers wel iets voor jou zijn!

Wat houden maaltijd vervangers in?

Maaltijdvervangers zijn, zoals de naam al zegt, producten waarmee je je maaltijden kunt vervangen. In plaats van te ontbijten, lunchen of dineren neem je dus een maaltijdvervanger. Deze komen vaak voor in de vorm van shakes of repen. De maaltijdvervangers bevatten niet alleen minder calorieën, ze zijn ook nog eens snel en eenvoudig weg te werken. Maaltijd vervangers vervangen dus maaltijden die je normaal gesproken at. Door de samenstelling van deze vervangers krijg je alle benodigde voedingsmiddelen van een maaltijd binnen. Ook kunnen maaltijdvervangers handig zijn om toe te voegen aan je dieetschema. Daarnaast zijn maaltijdvervangers te gebruiken na het sporten, om spierherstel te bevorderen. Door de maaltijd vervanger zul je op korte termijn merken dat je gewicht begint te verliezen. Het grootste voordeel aan de maaltijdvervanger is, dat je precies weet hoeveel calorieën je binnenkrijgt. Dit komt doordat de reep, soep of shake de berekende calorie behoefte bevat.

maaltijdvervangers

Maaltijdvervanger shake

Met een shake als maaltijdvervanger krijg je de voedingsstoffen binnen die je lichaam nodig heeft. Zo bevatten de meeste maaltijd vervangende shakes een hoop vitamines en mineralen, eiwitten, gezonde koolhydraten, onverzadigde vetten en andere voedingsstoffen die van belang zijn voor jouw lichaam. Met een maaltijd vervangende shake krijg je binnen een paar minuten de nodige voedingsstoffen binnen. Door het nemen van een shake voorkom je dat je suikers binnenkrijgt.

Een eiwitshake als maaltijdvervanger is ook mogelijk. De eiwitshake bevat een hoop eiwitten, waardoor je snel een verzadigd gevoel zult krijgen. Bovendien bevat een eiwitshake, in de meeste gevallen, slechts 100 calorieën. Daarnaast bevat een eiwitshake nauwelijks koolhydraten. Ideaal dus wanneer je af wilt vallen. Let wel op dat je niet té weinig koolhydraten binnenkrijgt, deze heeft je lichaam nodig om energie uit te halen.

Maaltijdvervanger reep

Een reep als maaltijdvervanger werkt hetzelfde als een shake. Deze repen bevatten dezelfde voedingsstoffen die een maaltijd normaal bevat. Zo kunnen zij dus de maaltijd vervangen die jij normaal eet. Doordat de repen en shakes allebei als maaltijdvervanger gebruikt kunnen worden, kun je zelf kiezen wat jij het liefste hebt. Beide bevatten een hoeveelheid eiwitten en koolhydraten die zijn afgestemd op jouw persoonlijke behoefte.

maaltijdvervangers

 

Vegan maaltijd vervangers

Tegenwoordig kun je al je nodige voedingsstoffen ook uit plantaardige bronnen halen. Daarnaast heeft het vermijden van dierlijke producten nog een aantal belangrijke voordelen. Zo verlaag je door minder vlees te eten de kans op hart- en vaatziekten.
Een van de bronnen die je lichaam nodig heeft zijn eiwitten, deze zijn vaak te vinden in dierlijke producten. Toch zijn er plantaardige bronnen van eiwitten, voorbeelden hiervan zijn: erwten, hennepzaad, quinoa, pompoenpitten, sojabonen en linzen. Tegenwoordig zijn er dus ook vegan maaltijdvervangers te vinden in de vorm van repen of shakes.

Smoothie als maaltijdvervanger

Om van een smoothie een waardige maaltijdvervanger te maken, zul je het een en ander moeten toevoegen aan de smoothie. Alleen fruit is niet voldoende om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Voeg er bijvoorbeeld groenten, zaden, noten, kefir of yoghurt aan toe. Een gezonde smoothie bevat vaak slechts twee theelepels vet, een kopje fruit, een of twee handjes groente en een kopje eiwit. Ook kun je kiezen voor een groene smoothie, deze zijn een goede manier om groente binnen te krijgen. Dit is een goede maaltijdvervanger zonder suiker. Zo zit er in fruit vaak nog redelijk wat suiker, bij groente is dit niet het geval.