Wat is een proteïne dieet?

Als je op zoek bent naar een manier om snel en verantwoord af te vallen, heb je het vast wel eens voorbij zien komen: het proteïne dieet. Het proteïne dieet wordt ook wel het eiwitdieet genoemd. Het proteïne dieet is een dieet gebaseerd op eiwitten. Het is een effectieve methode om af te rekenen met een ongezonde leefstijl. Het proteïne dieet helpt je bij het ontwikkelen en behouden van een gezondere en bewuste leefstijl. Tijdens een dieet met proteïnen beperk je de inname van calorieën en koolhydraten en daarmee suikers. De koolhydraten worden vervangen door eiwitten. Eiwitten zijn namelijk belangrijke bouwstenen voor ons lichaam en dragen bij aan spieropbouw en spieronderhoud. Spieren verbruiken namelijk veel energie, wat de verbranding bevorderd. Daarnaast zijn eiwitten moeilijker te verteren, waardoor je minder snel weer trek hebt na je maaltijd.

proteïne dieet

Hoe werken eiwitten in je lichaam?

Door het eten van eiwitrijk voedsel zal je maag een voller gevoel krijgen en zal je tegelijkertijd minder calorieën binnenkrijgen ten opzichte van koolhydraatrijk voedsel. Omdat je minder calorieën binnenkrijgt, betekent het ook minder energie-inname. Maar omdat eiwitten moeilijker zijn te verbranden dan koolhydraten en vetten, zul je je niet minder fit gaan voelen.

Om eiwitten teverbanden heeft je lichaam veel energie nodig. Deze energie haalt je lijf uit opgeslagen vet. Wanneer je niet voldoende eiwitten binnenkrijgt, zal je lichaam energie voor verbranding uit vet, maar ook uit je spieren halen. Eiwitten hebben echter een spieropbouwende werking waardoor je bij een proteïne dieet je spieren spaart en de nodige energie uit vet haalt. Met een proteïne dieet dwing je jouw lichaam als het ware om vetten te gebruiken voor verbranding.

Proteïnerijke voeding

Proteïnerijke voeding is voeding met veel eiwitten. Deze eiwitten gaan er voor zorgen dat er minder suikers opgenomen worden en dat er meer vetten verbranden. Wanneer je het proteïne dieet volgt, is het belangrijk dat je zo weinig mogelijk suikers en vetten binnenkrijgt. Deze zijn namelijk de boosdoeners die er voor zorgen dat je bijkomt. Denk aan smeerkazen, salami, gehakt, croissants etc.

Producten die je wel mag eten zijn bijvoorbeeld, muesli, bruinbrood en roggebrood. Kortom, producten met een laag vet- en suikergehalte. Daarnaast is het heel belangrijk om dagelijks minstens 1,5 liter water te drinken. Je mag ook koffie en thee drinken, maar wel zonder suiker. Je kunt veel eiwitten halen uit peulvruchten, vis, vlees en natuurlijke eieren. Een aantal proteïnerijke voedingsproducten zijn:

 • Vlees: biefstuk, rosbief, tartaar, en gehakt
 • Gevogelte: kip, kalkoen
 • Vis: zalm, zeevruchten, forel
 • Eieren en zuivel: Griekse yoghurt, kwark, kaas, paneer
 • Groente: spinazie, broccoli, spruiten, asperges, bonen, bloemkool en mais
 • Havermout, zilvervliesrijst, quinoa
 • Noten en zaden

De voordelen van het proteïne dieet

Het proteïne dieet heeft nogal wat voordelen. Wij hebben ze je voor je op een rijtje gezet. 
Het proteïne dieet zorgt ervoor dat:

 1. 1. Op een snelle en gezonde manier afvallen
 2. 2. Een stabiele bloedsuikerspiegel
 3. 3. Geen of minder hongergevoel
 4. 4. Verhoging van de stofwisseling
 5. 5. Nauwelijks verlies van spiermassa
 6. 6. Verlies van buikvet
 7. 7. Op gewicht blijven
proteïne dieet

Het proteïne dieet van Dieetschema

Ben je op zoek naar een lekker en verantwoord proteïne dieet? Met Dieetschema kun jij op een gezonde manier afvallen. Door middel van je eigen persoonlijke dieet schema ben je op weg naar een gezonde levensstijl. Je zult een volledig op maat gemaakt dieetschema direct online ontvangen. Daarnaast is het een van de beste en goedkoopste proteïnedieet schema’s die je kunt vinden. Wacht niet langer en start vandaag nog met een gezonder keven!