Wat is de impact van schermpjes tijdens het avondeten?

Schermpjes en eten. Binnen sommige huishoudens gaat dit altijd samen, terwijl het in andere huishoudens helemaal niet gewenst is. Het kan storend zijn. Zit je net aan een heerlijke maaltijd uit een koolhydraatarme maaltijdbox van HelloFresh, begint je partner met de telefoon te communiceren in plaats van met jou. Dit kan de nodige frustraties opleveren. Wat is nu precies de impact van schermpjes aan tafel tijdens het avondeten? HelloFresh deed hier onderzoek naar. Wij geven je inzicht in een aantal van de resultaten.

Negatief effect op de gezondheid door de afleiding

Het onderzoek toont aan dat ongeveer 30 procent van de Nederlanders dagelijks gebruik maakt van een schermpje tijdens het eten. Social media wordt even gecheckt, de mail wordt even gelezen of er wordt een appje verstuurd. De afleiding van je telefoon tijdens het eten heeft een negatieve impact. Je eet namelijk niet bewust omdat je met je scherm bezig bent. Dit betekent dat je de signalen die je maag naar je hersenen stuurt negeert. Je hebt je bord helemaal leeggegeten, maar je lichaam heeft het door de digitale afleiding niet goed geregistreerd. Dit zorgt er vaak voor dat je later weer zin krijgt om te snacken.

Er wordt een link gelegd tussen je scherm en eten

De hersenen leggen voortdurend linkjes aan. Deze linkjes hebben we allemaal. Misschien denk jij automatisch aan je oma als je appeltaart met kaneel ruikt. Je oma maakte dat altijd. De geur is verbonden aan de herinnering. Zo’n soort linkje ontstaat ook als je steeds gebruikmaakt van je telefoon tijdens het eten. Er wordt een verband gelegd tussen het scherm en voedsel. Dit zorgt ervoor dat je steeds vaker gaat eten als je met je telefoon bezig bent. Het gaat bij elkaar horen. Als je eet en tegelijkertijd naar je scherm kijkt, dan kauw je vaak niet goed en is je lichaam minder goed in staat om de grotere stukken eten te verteren. Je kunt dus last krijgen van spijsverteringsproblemen. Daarnaast kun je ook zwaarder worden door de link tussen je scherm en eten.

Smakelijk eten zonder afleiding

Het is goed om tijdens het eten gewoon geen gebruik te maken van je telefoon of een ander soort scherm. Zie het eten liever als een gezellige activiteit samen. Je kunt de eettafel tot een scherm vrije zone maken als er gegeten wordt. Hierdoor wordt iedereen ‘gedwongen’ om echt aan de activiteit mee te doen. Het zorgt ervoor dat er bewuster gegeten wordt en dat er ook meer van het eten genoten wordt. Samen koken is ook een leuk begin! Wil je eens iets nieuws proberen? Kies dan voor een gevarieerde maaltijdbox om eens met nieuwe recepten met verse producten aan de slag te gaan.