Vet Verbranden door Effectief Sporten

Sporten is goed voor je dat weten we allemaal. Toch doet de ene workout meer voor je lichaam dan de andere. Wat kun je het doen om het sporten zo effectief mogelijk te maken en te zorgen voor de beste manier om meer vet te verbranden? Wij hebben een aantal slimme tips voor je op een rijtje gezet.

Train in de ochtend

Als je extra vet wilt verbranden is het slim om al voor je ontbijt te sporten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Glasgow University. De proefpersonen die aan dit onderzoek deelnamen bleken 33 procent meer vet te verbruiken dan degenen die na het ontbijt gingen sporten
Uit het onderzoek kwam naar voren dat je lichaam meer verbrand als je voor het ontbijt sport omdat je dan het opgeslagen vet moet aanspreken.

Krachttraining

Het belang van krachttraining voor afvallen wordt heel vaak onderschat. Maar door je spieren te versterken, verbrand je meer vet.
Krachttraining bevordert de groei van spierweefsel, hoe meer spieren je hebt, hoe meer vet je lichaam zal verbranden. Zelfs in rust verbrand je nog calorieën. Het vergroten van je spiermassa is daarom van wezenlijk belang als je wilt afvallen want door de opbouw van spierweefsel door krachttraining kun je je energieverbruik aanzienlijk verhogen
Het trainen met gewichten zorgt voor meer spiermassa, naast de calorieën die je verbrandt met de training zelf versnel je de vetverbranding de rest van de dag

Intervaltraining = vet verbranden door effectief sporten

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je met intervaltraining in één uur hetzelfde resultaat kunt behalen als met een gewone normale training van vijf uur. Goed nieuws dus voor mensen met weinig tijd of voor mensen die al veel bewegen maar toch niet veel afvallen.
Hoe het werkt? Je wisselt tijdens je workout voortdurend het tempo. Train je een paar minuten op volle kracht, dan da je daarna op een gemiddeld tempo weer door.

Wat zijn de voordelen van intervaltraining?

 • Harder trainen
  Door intervaltraining is het mogelijk om op een veel intensiever niveau te trainen. Ook al doe je het maar een paar minuten, dat is altijd langer dan wanneer je alleen op een gemiddeld tempo traint.
 • Meer spieren
  Als je harder werkt, moet je lichaam nieuwe spiermassa aanspreken. Zijn deze spieren eenmaal zijn getraind, dan worden ze vaker gebruikt en zullen ze meer energie verbruiken. Zelfs als je lekker ontspannen tv kijkt.
 • Hogere vetverbranding
  Intervaltraining beïnvloedt de werking van je lichaamscellen. De vetverbranding komt eerder op gang, zelfs als je lichte oefeningen doet. Dit bleek uit een wetenschappelijk onderzoek in 2005. De vrouwen die meededen aan dit onderzoek verbruikten na 2 weken intervaltraining 36 procent meer vet tijdens een uur fietsen.
 • Snel resultaat
  Al na twee weken waren in de Amerikaanse onderzoeken de effecten meetbaar. Het uithoudingsvermogen van de proefpersonen nam toe, de conditie verbeterde en het vermogen van hun hart- long functie verbeterde met 13 procent.
 • Minder tijd
  Duursporters bleken met een uur intervaltraining per week hetzelfde resultaat te hebben als collega’s die vijf uur per week normaal trainen. Zelfs na je training, als je alweer in rust bent verbruikt je lichaam nog steeds volop energie.
 • Je lichaam went niet
  Als je langere tijd achter elkaar dezelfde oefeningen doet, raakt je lichaam daar aan gewend. Je moet dan steeds langer en harder moeten trainen om nieuwe resultaten te behalen. Dit heeft tot gevolg dat je niet verder afvalt en je conditie niet verder verbetert. Je komt vast te zitten op een bepaald niveau. Een goede intervaltraining helpt mensen om grenzen te verleggen, en het lichaam telkens uit te dagen.

(Bron: Wetenschappelijk tijdschrift ‘Journal of Applied Physiology’)

Gezond eten

Wie veel sport moet vooral goed en gezond eten omdat voeding de brandstof is voor je lichaam. Het is beter om 5 of 6 kleinere maaltijden verdeeld over de dag te eten dan 3 grote maaltijden per dag, met die kleinere porties houd je je bloedsuiker stabiel, ook geeft het meer energie en verhoogd het je stofwisseling. Gezonde maaltijden zijn rijk aan complexe koolhydraten en bevatten voldoende eiwitten en onverzadigde vetten.

Neem je rust

Te weinig rust komt je sportieve leven niet ten goede. Als je traint moet je ervoor zorgen dat je lichaam genoeg rust en tijd krijgt om zich te herstellen. Bedenk dat je spiermassa toeneemt juist tijdens een periode van rust. Zorg daarom dat je voldoende slaapt