Van Slapen word je Slank

Van Slapen word je Slank en te weinig slapen maakt Dik

Iedereen weet inmiddels dat als je je gewicht een beetje in de hand wilt houden je zorgt dat je gezond eet en je voldoende beweegt. Toch is dit niet het enige punt van aandacht. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat je nachtrust belangrijk is bij gewichtsbeheersing.

Het blijkt dat slapen een belangrijke bijdrage levert aan het behoud van een gezond gewicht. Sterker nog, wie te weinig maar ook te veel slaapt wordt dik. Hoe dat werkt? Lees snel verder.

Langs slapen leidt tot gewichtstoename

Een Canadees onderzoeksteam toonde aan dat te kort maar ook te lang slapen kan leiden tot gewichtstoename.

In een ruim zes jaar durend onderzoek werden de deelnemers die aan het onderzoek meewerkten onderverdeeld in drie slaap categorieën;

  •  de langslapers, zij sliepen negen tot tien uur per nacht
  •  de normale slapers met zeven tot acht uur per nacht
  •  de kortslapers, zij sliepen vijf tot zes uren per nacht.

Uit dit onderzoek kwam naar voren dat de kort- en de langslapers meer kans hebben tot gewichtstoename dan de categorie met normale slapers. In zes jaar tijd namen de langslapers 1,6 kilo in gewicht toe ten opzichte van de normaal slapers, en de kortslapers maar liefst 2 kilo. Ofwel, van slapen word je slank. Wat is de oorzaak?

Hormonen

Een van de redenen van de gewichtstoename bij te weinig of te veel slapen zou te maken kunnen hebben met een verstoorde werking van de hormoonproductie van de hormonen die van invloed zijn op de eetlust. Vandaar dat er zelfs hormoon diëten zijn om dat te beïnvloeden. Over welke hormonen hebben we het?

Kort slapen

Bij te weinig slaap zie je een toename van het hormoon ghreline, en een afname van het hormoon leptine.

Ghreline ook wel het hongerhormoon, geeft het honger gevoel aan, en leptine het verzadigingshormoon, geeft aan dat je genoeg hebt gegeten.

Een toename van ghreline in je bloed betekent dus dat je hongergevoel toeneemt. Het slechte nieuws daarbij is dat de onderzoekers zagen dat het vooral ging om een toename van de “snacktrek”, dus de zin in vet en zoet eten.

Lang slapen

Opmerkelijk bij dit onderzoek is dat lang slapen hetzelfde effect geeft, dit zou kunnen betekenen dat langslapers eigenlijk gewoon slechte slapers zijn. Andere studies hebben aangetoond dat niet alleen de lengte van de slaap belangrijk is voor je gewicht maar ook hoe diep je slaapt.

Diepslaap

In de diepslaap produceert je lichaam het groeihormoon somatotropine. Dit hormoon speelt een rol bij de vetstofwisseling.

Er zijn zelfs studies die beweren dat een gebrek aan diepslaap in je kinderjaren ervoor kan zorgen dat je stofwisseling gedurende je hele leven van slag is. Het bleek namelijk dat volwassen mensen die in hun jeugd slecht sliepen op latere leeftijd een slechte stofwisseling hadden dan mensen die in hun jeugd geen slaapproblemen hadden.

Van Slapen word je slank?

De wetenschap zal de combinatie slaap en gewicht wel blijven onderzoeken. Het is natuurlijk niet zo dat je je overtollige kilo’s kunt wegslapen en dat je door slapen heel slank wordt, maar het is wel duidelijk dat een goede gezonde nachtrust heel belangrijk is.

Door goed en voldoende te slapen zit je beter in je vel, ben je fitter en kan je lichaam herstellen.

En wat die kilos betreft… alle kleine beetjes helpen en meenemen in je Dieetschema Voedingsplan. Want: Van slapen word je slank.