Van diëten word je dik

Van diëten word je dik. Als je wilt afvallen ben je snel geneigd om naar extreme diëten te grijpen. Ik had dat in ieder geval wel. Je wilt snel resultaat zien omdat dat je motiveert om verder te gaan met afvallen. Ik ben er inmiddels achter dat die extreme diëten  en crashdiëten voor mij niet werken. Als je op een gezonde manier echt blijvend wilt afvallen, helpen die diëten niet, van diëten word je dik.

Hoe werkt een crash dieet

Een crashdieet is een dieet dat veel minder calorieën bevat dan een normaal voedingspatroon. Als je begint met zo’n extreem dieet dan eet je heel weinig calorieën. Het energietekort in je lichaam is dan vaak (te) groot en (te) acuut. Je lichaam crasht! Het goede nieuws is dat je zeker zult afvallen met als je een heel streng dieet volgt, het slechte nieuws is dat je vet verliest maar ook spierweefsel door een tekort aan proteïnen.

Lichaam in de spaarstand

Een streng dieet als een crashdieet met heel weinig calorieën, zorgt ervoor dat je lichaam overschakelt in de spaarstand. Dit betekent dat je stofwisseling, ook wel je metabolisme, langzamer gaat werken.
Dit doet je lichaam omdat het hierdoor aan een reservevoorraad werkt waarmee het zichzelf kan onderhouden in ‘slechtere tijden’.

Eet je na het volgen van een extreem dieet weer meer dan je lichaam gewend is, dan wordt de reservevoorraad meteen aangevuld en vrijwel volledig opgeslagen als vet, je lichaam dekt zichzelf als het ware in voor een nieuwe periode van een tekort aan voedsel. Dit is de nachtmerrie van iedereen die wil afvallen: het gevreesde jojo-effect! Van diëten word je dik.

Korte termijneffect

Diëten geeft alleen een effect op korte termijn, tuurlijk verlies je gewicht als je minder calorieën eet dan waar je lichaam om vraagt. Maar op termijn zullen alle lijners weer aankomen als ze niet doorgaan met hun dieet.
Het vreemde is alleen dat we na een tijdje toch met z’n allen weer opnieuw beginnen met het zoveelste dieet, en ook steeds maar weer aankomen. Uit onderzoek is gebleken dat je door jojoën niet alleen steeds zwaarder wordt maar ook dat het slecht is voor je algehele gesteldheid. Jojoën kan leiden tot een hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte en zelfs tot depressies.

Van diëten word je dik. Wil je blijvend afvallen?

Wil je echt blijvend afvallen dan zul je wat aan je lifestyle veranderen. Structureel Afvallen moet je planmatig en met beleid doen. Als je aan het lijnen bent moet je ervoor zorgen dat je energietekort niet te snel te groot is. Je kunt bijvoorbeeld als uitgangspunt starten met een negatieve energiebalans van 600 kcal per dag. Dit zorgt voor ongeveer een halve kilo vetverlies per week. (=4200 kcal voor 500 gram vetverlies).

Gezond bewegen

Verder is het natuurlijk heel belangrijk om te sporten. Kies een sport die bij je past zodat sporten een vast onderdeel van je lifestyle wordt en zorg dat je spiermassa op peil blijft met bijvoorbeeld krachttraining. Het is belangrijk om gezond te eten, langzaam af te vallen en te blijven bewegen. Op deze manier kun je zorgen dat je blijvende veranderingen aanbrengt in je leefstijl zodat je blijvend zult afvallen en zeker zo belangrijk, op gewicht kunt blijven, want inderdaad; van diëten word je dik!