Maak kennis met het sapjes dieet

Afvallen en je lichaam reinigen. Volgens vele sites zijn dit de voordelen van een sap dieet. Het klinkt allemaal erg positief. Je zou dan een sap dieet schema moeten volgen van 3 tot 9 dagen. De meeste sites raden je aan om 3 dagen te ‘detoxen’. Na deze dagen zou je lichaam weer volledig gereinigd moeten zijn en als bonus zou je ook nog afvallen. Het klinkt te mooi om waard te zijn. Maar hoe makkelijk is het volgen van een sap dieet, werkt het écht en zijn er bijzonderheden waar je rekening mee moet houden? Dit zijn allemaal vragen die wij in dit artikel gaan bespreken.

Wat is een sap dieet

Om je eerst een beeld te geven van wat een sap dieet is, zullen we vertellen waar het uit bestaat en wat het met je lichaam doet. Een sap dieet wordt door vele sites verkocht als een manier om je lichaam te reinigen en in de tussen tijd af te vallen. De bedoeling is dat je 9 dagen een traject volgt. De eerste 3 dagen bestaan uit het wennen aan gezonde voeding. Je mag dan alleen natuurlijke producten en groentes eten. Vervolgens begin je aan het sap dieet van 3 dagen. De bedoeling is dat je alleen de bijgeleverde sapjes drinkt en af en toe een beetje thee of soep (met alleen groentes). Wanneer je het niet meer volhoudt om alleen sap te drinken, dan mag je tijdens deze 3 dagen ook sap dieet recepten maken. Deze recepten worden je vaak toegestuurd vanuit de site waarbij jij het sap dieet hebt besteld. Ze bestaan vaak uit groentes en andere natuurlijke producten. Wanneer je de drie hebt doorstaan, dan kun je beginnen aan de opbouw dagen. Je begint weer langzaam met het eten van vast voedsel. Dit doe je door, net zoals bij de eerste 3 dagen, te koken met groentes en natuurlijke producten. De bedoeling zou moeten zijn dat je nu meer bewust bent van wat je eet en dat je energieker bent.

Wat doet een sap dieet met je lichaam?

Je weet nu wat een sap dieet is en wat het hoort te doen, maar werkt dit ook zo? Met een sap dieet afvallen werkt, maar dit komt enkel doordat je te weinig voedingsstoffen binnen krijgt. Je krijgt 550 tot 750 calorieën binnen per dag tijdens het volgens van een sap dieet. Dit is te vergelijken met een crashdieet. Deze crashdiëten worden door vele diëtisten gezien als een ongezonde manier van afvallen. Verder geven diëtisten aan dat een sapjes dieet ook niet volledig je lichaam reinigt. In sapjes zitten namelijk fructose (want er zit fruit in). Deze fructose moet door je lever omgezet worden in stofwisseling, waardoor deze lever helemaal niet ‘tot rust’ komt en wordt gereinigd. Je nieren en lever zijn organen die prima in staat zijn zichzelf te reinigen wanneer jij gewoon gezond eet.

Soepdieet recepten

Zoals vaker aangegeven is soepdiëten een uitstekend werkende manier om af te vallen, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat u de juiste soorten soep eet. Sommige calorierijke ingrediënten, zoals room of kaas, kunnen uw gewichtsverliesdoelen bemoeilijken. Het is daarom belangrijk dat u geen soepen maakt die het kilocalorieën aantal erg verhogen. Hier zijn een paar tips voor het maken van gezonde soepdieet recepten:

– Kies caloriearme soepen, zoals groentesoepen of soepen op basis van bouillon.

– Vermijd calorierijke ingrediënten, zoals room of kaas.

– Gebruik mager vlees en gezonde groenten van bijvoorbeeld de jumbo in uw soepen.

– Zorg ervoor dat u voldoende eiwitten en vezels uit uw soep haalt.

– Controleer het caloriegehalte van uw recepten, en zorg ervoor dat u niet te veel calorieën binnenkrijgt.

Het is uiteindelijk belangrijk dat u niet te veel ingrediënten gebruikt, die ervoor kunnen zorgen dat uw soep calorierijker wordt. Hierdoor zult u minder snel afvallen en wordt het concept van een soepdieet gesaboteert. Maak uw soepdieet recepten daarom zo gezond mogelijk.

Een soepdieet volgen is dus een manier om snel gewicht te verliezen, zonder dat u een extreme eetlust ervaart. Echter is het wel van belang dat u dit niet te lang aanhoudt en dat u eventueel een arts om hulp vraagt bij het samenstellen van uw dieet. Wanneer u besluit om dit dieet te volgen, dan zijn wij erg benieuwd naar uw soepdieet ervaringen!

Wanneer moet je een sap dieet volgen?

Zijn er ook momenten wanneer een sap en smoothie dieet wél goed voor je is? Een korte detox doormiddel van een sap dieet kan in principe geen kwaad, alleen heeft het niet altijd de functies die beschreven worden. Een sap dieet kan je echter wel helpen bij het stoppen met roken of alcohol drinken en het kan je net dat extra zetje geven om te beginnen met afvallen. Een sap dieet heeft daarom zeker ook voordelen. Zo kan het erg goed dienen als extra hulp middel, omdat de sapjes veel vitamines, enzymen, antioxidanten en mineralen bevatten. Wanneer je moeite hebt met het binnen krijgen van groentes of andere goede voedingsstoffen, dan is een sap dieet zeker een aanrader om naast je normale eetschema te volgen.

Over het algemeen kan een kort sap dieet geen kwaad. Het kan net die extra stap zijn om jouw gezonde levensdoelen te bereiken. Echter heeft een sap dieet geen zin, wanneer jij het grootste deel van het jaar ongezond eet. In dat geval klinkt een sap dieet heel aantrekkelijk, maar zal het op de lange termijn weinig effect hebben op je lichaam. Eet daarom gezond, beweeg voldoende en begin aan een sap dieet wanneer jij ondersteuning nodig hebt bij het hanteren van een (nieuwe) gezonde levensstijl!