Hoe Stop Je Het Jojo-effect

Als je veel met je gewicht bezig bent en vaak een dieet volgt, dan weet er waarschijnlijk alles van; Het jojo-effect!  Je gaat lijnen, je doet een dieet, je valt een paar kilo af en daarna eet je weer “gewoon” en binnen no-time zitten de kilo’s er weer aan.

Wat is nu precies dat jojo-effect?

Mensen met (veel) overgewicht willen vaak snel afvallen en gaan diëten. Ze kiezen vaak voor een streng dieet met weinig calorieën voor een snel resultaat. Je valt met zo’n dieet heel snel een aantal kilo’s af, maar zodra je weer overschakelt op je oude vertrouwde voedingspatronen vliegen de kilo’s er weer aan.

Waar ligt nou de oorzaak van het jojo-effect?
Natuurlijk zijn sommige diëten ongezond maar er zijn ook meer verantwoorde voedingspatronen waarbij mensen jojo-en, hoe zit dat dan?

Om te begrijpen hoe dat werkt moet je weten wat er gebeurt tijdens het diëten. Als je begint met afvallen en diëten ontzeg je je lichaam bepaalde voedingsstoffen en calorieën. Je neemt minder voeding, dus krijg je minder energie binnen, en daardoor schakelt je lichaam over op de “spaarstand”. Je lichaam zal minder verbranden, omdat het ‘denkt’ dat het in hongersnood verkeert. Als je stopt met je dieet heeft het lichaam tijd nodig omdat signaal op te pakken. Je lichaam blijft nog steeds energie op een laag pitje verbranden terwijl jij allang gestopt bent met je dieet. Hierdoor vliegen de kilo’s er weer aan. Je begrijpt dat dit niet alleen heel vervelend is maar ook nog eens slecht is voor je lichaam.

Jojo-Cyclus

Als je dus doet wat je altijd al deed, dan krijg je wat je altijd al kreeg. Een volgend caloriearm dieet is daarom geen optie. Je stofwisseling zal door iedere jojo-cyclus trager worden waardoor het steeds moeilijker wordt om af te vallen.

Hoe kom je uit de jojo-cyclus?

Iedere keer als je na een dieet gaat jojo-en zal het vermogen van je lichaam om vet te verbranden afnemen. Je lichaam gaat steeds zuiniger om met energie. Om uit die neerwaartse spiraal te komen is het goed om eens kritisch naar je eet- en leefwijze te kijken. Het is bijvoorbeeld heel belangrijk om je dag te beginnen met een gezond ontbijt. Een goed ontbijt geeft je energie om de dag goed te beginnen en goed door te komen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die het ontbijt overslaan dit later op dag compenseren met vette en energierijke producten.

Hoe stop je het jojo effect

  • Begin nooit aan caloriearme diëten of crashdiëten waarbij je essentiële voedingsstoffen moet laten staan (zoals vetten, eiwitten of koolhydraten)
  • Honger jezelf niet uit. Je lichaam schakelt over in de spaarstand
  • Toch begonnen met een crashdieet? Stop er dan mee. Eet evenwichtig en gezond
  • Leer jezelf een gezonde leefwijze aan. Kies een gezond eetpatroon dat bij je past
  • Probeer iedere dag 30 minuten te bewegen. Kies een sport die bij je past anders is het moeilijk om het sporten vol te houden
  • Verwacht geen wonderen, Wees realistisch. Je lichaam moet wennen aan je nieuwe eet- en leefpatroon

Nieuwe Start

Het kan zeker lukken om op een gezonde en verstandige manier af te vallen! Als je je bewust bent van iets dat niet voor je werkt dan kun je pas beginnen met een succesvolle verandering. Doorbreek de vicieuze cirkel en maak gezonde keuzes!