Hoe het komt dat je niet meer afvalt

Het nieuwe jaar is begonnen en veel mensen zullen druk bezig zijn met hun goede voornemens om te gaan afvallen. Toch gebeurt het vaak dat mensen na een aantal weken niet meer afvallen. In deze blog bespreken we een paar verschillende redenen die je kunt gebruiken als afvallen niet meer lukt. Door deze redenen goed na te lopen hopen we dat je snel weer je afvaltraject kunt doorzetten.

Niet meer afvallen door te weinig eten

Veel diëten promoten helaas de diëten die puur focussen op weinig calorieën binnenkrijgen. Vaak werkt dit in het begin wel, maar na een aantal weken zal dit steeds moeilijker worden. Structureel veel te weinig calorieën binnenkrijgen is namelijk erg slecht voor je en kan er zelfs voor zorgen dat je weer aan zult komen zodra je iets eet. Niet meer afvallen kan dus komen doordat je te streng bent voor jezelf op het gebied van calorieën. Een veel betere manier om structureel af te vallen is gezonder eten. Alleen maar focussen op calorieën zorgt er vaak voor dat je niet meer de gezonde mineralen en vitamines binnenkrijgt die je lichaam wel heel erg nodig heeft. Kijk bijvoorbeeld eens naar de producten die in de schijf van vijf staan om een idee te krijgen van welke producten echt goed voor je zijn.

Niet meer afvallen doordat je toch niet gezond eet

Niet meer afvallen kan heel goed komen doordat je denkt dat je gezonde keuzes maakt, terwijl deze eigenlijk niet zo gezond zijn. Vaak komt niet meer afvallen doordat je dus alsnog de verkeerde keuzes maakt of te veel calorieën binnenkrijgt. Zo zitten er in heleboel dingen verborgen suikers, die bijvoorbeeld fruitdranken erg ongezond maken. Een ander nadeel van deze verborgen suikers en calorieën is dat je er vaak niet lang vol door zit waardoor je al snel weer honger hebt. De gegeten en gedronken calorieën zijn dus eigenlijk lege calorieën die jouw lichaam helemaal niet vullen. Hierdoor heb je snel weer trek in iets nieuws te eten. Om dit tegen te gaan kun je kiezen voor een dieetschema. Met een persoonlijk dieetschema weet je namelijk zeker dat je de juiste dingen binnenkrijgt en ook nog eens afvalt zonder hongergevoel.

Ga ook sporten om af te vallen

Niet meer afvallen wordt vaak mede veroorzaakt doordat je minder calorieën verbrandt wanneer je bent afgevallen. Je stofwisseling vertraagt een klein beetje als je afvalt waardoor het lastiger kan zijn om af te vallen. Om dit te voorkomen is het belangrijk om genoeg te sporten. Met sporten vergroot je namelijk je spiermassa en hoe meer spiermassa, hoe meer calorieën jij verbrandt tijdens de inspanning en in ruststand. Met sporten kun je je calorieverbruik dus aanzienlijk verhogen waardoor het makkelijk is om af te vallen. Zolang jij er voor blijft zorgen dat je niet te veel calorieën binnenkrijgt ga je afvallen. Als afvallen niet meer lukt, is sporten dus een hele goede optie om weer verder te kunnen afvallen. Toch is het belangrijk om ook niet te weinig calorieën binnen te krijgen. Zoals helemaal in het begin verteld kan dit namelijk ook een tegenovergestelde werking hebben.

Niet meer afvallen door te geregeld te eten 

Veel diëten raden aan om de gehele dag door kleine hoeveelheden te eten om je hongergevoel tegen te gaan. Toch blijkt juist het tegenovergestelde vaak heel goed te werken. Het welbekende intermittent fasting zou er namelijk voor kunnen zorgen dat jouw niet meer afvallen kan worden veranderd. Door bijvoorbeeld iedere dag het ontbijt over te slaan en maar tussen bepaalde tijden te eten gun jij je lichaam ook de rust zonder eten. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om tussen 12 en 8 te eten en buiten die tijden niet. Zo geef je jouw lichaam voldoende tijd om zonder eten te kunnen. Er blijkt dat deze rust er voor kan zorgen dat jouw lichaam een verhoogde stofwisseling krijgt waardoor je meer calorieën verbrand.

Waarom kan ik niet meer afvallen?

Waarom kan ik niet meer afvallen? Dit is een veel gestelde vraag waarop het antwoord dus voor een groot gedeelte in je voeding ligt. Je voeding bepaald namelijk voor een heel groot gedeelte of jij wel of niet gaat afvallen. Niet meer afvallen ligt dan ook vaak aan de foute keuzes op het gebied van voeding. Als je het zelf lastig vindt om de juiste keuzes te maken op het gebied van voeding, dan is het verstandig om contact met ons op te nemen voor een passend dieetschema.