Het nut van een balansdag

Een balansdag is een goede manier om ervoor te zorgen dat je op gewicht blijft. Het is een handig hulpmiddel voor als je jezelf bijvoorbeeld op een feestje of een verjaardag een beetje hebt laten gaan. Dit terwijl je daarvoor juist goed je best hebt gedaan om op jouw ideale gewicht te komen. Het is geen ingewikkelde dieetmethode, maar juist een dag waarop je kiest om wat minder te eten om de extra calorieën van de dag ervoor uit te balanceren. Een balansdag is ideaal te combineren met een dieetschema.

Wat is een balansdag?

Het zit eigenlijk al een beetje in de naam. Tijdens een balansdag let je extra op je voeding om zo je inname van calorieën en je eetpatroon weer een beetje in balans te brengen. Als je dus gisteren bij wijze van spreken tijdens het Netflixen per ongeluk drie complete zakken chips hebt weggewerkt, dan ga je tijdens je balansdag weer orde op zaken stellen. Dat betekent dat je minder calorierijk eet en dat je dit bij voorkeur ook combineert met een flinke dosis vitaminen en mineralen. Bij voorkeur verlaag je ook je inname van koolhydraten. Het idee achter de balansdag is een aantal jaar geleden door dieetgoeroe Sonja Bakker geïntroduceerd om ervoor te zorgen dat je jouw ideale gewicht bereikt en behoudt.

balansdag

Hoe ziet een balansdag eruit?

Bij een balansdag is het belangrijk om te benadrukken dat het niet de bedoeling is dat je gaat eten alsof je een dieet volgt. Dat moet je juist niet doen. Je probeert juist gezonde keuzes te maken. De nadruk ligt op het verminderen van je caloriegehalte. Dat betekent dus ook dat je vooral niet ineens moet doorschieten. Het doel van een balansdag is het maken van gezonde keuzes om zo de nadruk te leggen op het verminderen van het aantal calorieën dat je eet. Zo breng je je dieet letterlijk en figuurlijk weer op balans na de voorgaande dag.

Moet je op dieet tijdens een balansdag?

Nee, juist niet. Een balansdag is geen dieet. Je let wel beter op wat je eet, maar je moet ook niet doorslaan. Je doel is om te herstellen van wat je de dag ervoor te veel hebt gegeten. Het is dus absoluut niet de bedoeling dat je jezelf gaat uithongeren en een hele dag niets anders eet dan een kommetje soep, wat rijstwafels en een paar crackers. Dat is eerder een soort crashdieet. Je hoeft jezelf niet uit te hongeren, want dat houd je niet vol. Het is alleen de bedoeling om de overmatige hoeveelheid calorieën van de dag ervoor te corrigeren. Het is ook niet te adviseren om er een gewoonte van te maken. Dat is ook niet gezond. Een dieet samenstellen kan altijd nog, mocht je dat handiger vinden om meer vastigheid te krijgen.

Wat staat er op het menu tijdens een balansdag?

Het doel van een balansdag is niet om minder te eten, maar om gezondere keuzes te maken in wat je eet. Dat betekent dat je wat meer aandacht moet besteden aan de gemaakte keuzes. Let er bijvoorbeeld op dat je minder koolhydraten binnenkrijgt en meer eiwitten. Zo stimuleer je de vetverbranding. Eet dus minder aardappels, brood en pasta. Zo zijn er gezonde broodvervangers zoals yoghurt en fruit of een salade voor de lunch.

‘s Avonds kun je bijvoorbeeld kiezen voor een mager stukje vlees of vis. Volledig koolhydraatarm eten is echter ook weer niet nodig. Dat maakt een te grote verandering met de gewone dagen. Een gevarieerd balansdag menu kan al enorm veel verschil maken.

balansdag

Het is ook verstandig om bewerkte producten zoveel mogelijk te laten staan. Vermijd bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden en sauzen en mixen. Kook zoveel mogelijk zelf en gebruik daarbij verse producten. Voor een balansdag kun je beter ook geen snoep, chocolade, koekjes en chips eten. Zo voorkom je dat je zout, koolhydraten en andere ongewenste stoffen binnenkrijgt. Over het algemeen is het verstandig om tussendoortjes tijdens je balansdag links te laten liggen. Aan je drie maaltijden zou je voldoende moeten hebben en daarom zijn tussendoortjes niet nodig. Als het echt moet, kies dan voor iets lichts, zoals een rijstwafel of wat fruit.

Zorg er ook voor dat je zout zoveel mogelijk vermijdt. Zout kan zorgen voor een opgeblazen gevoel, dus probeer het te beperken op je balansdag. Zoals eerder vermeld vind je veel zout in voorbewerkte producten zoals kant-en-klare sauzen, kruidenmixen en bouillon. Maak deze het liefst zelf. Ook chips en andere hartige snacks kun je beter niet eten. Daarentegen is het juist wel weer een goed idee om lekker veel water te drinken. Water helpt om ongezonde stoffen sneller af te voeren. Je kunt het beste gewoon een glas water of een kop thee drinken. Frisdranken kun je beter laten staan. Je zou er ook voor kunnen kiezen om een water dieet te volgen.

Beweeg meer

Op je dieet letten is een uitstekend idee, maar meer bewegen kan ook heel goed helpen bij je balansdag. Door wat meer te bewegen dan je normaal doet, kun je jouw balansdag heel goed vormgeven. Je kunt bijvoorbeeld al met een korte, intensieve workout van 20 minuten al heel wat calorieën verbranden. Andere opties zijn kickboksen of een crosstrainer gebruiken, maar je hoeft niet helemaal tot het gaatje te gaan. Je kunt bijvoorbeeld ook een keer de fiets naar je werk nemen, de lift inruilen voor de trap of een goede wandeling maken. Het zijn kleine veranderingen, maar ze kunnen een groot verschil maken.