Het eierdieet, het dieet waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord!

Je wilt graag wat kilo’s kwijt raken. Het is dan nodig om je levensstijl te gaan veranderen, dit kan bijvoorbeeld door te gaan sporten of door minder ongezonde dingen te eten. Mocht dit niet voldoende werken dan kun je voor een bepaalde tijd een dieet volgen. Maar voor welk dieet ga je? Tegenwoordig zijn er ontelbaar vele diëten, zoals een koolhydraatarm dieet of een eiwitrijk dieet. Een minder bekend dieet is het eierdieet. Wij vertellen jou alles over dit nieuwe dieet!

Wat is het eierdieet?

Het eierdieet is logischerwijs rijk aan eiwitten. Daarnaast bevat het dieet weinig koolhydraten en calorieën. Het eierdieet focust zich volledig op eieren als belangrijkste bron van eiwitten.

Er bestaan meerdere varianten op het eierdieet, allen leggen zij de nadruk op het eten van eiwitrijke voedingsmiddelen. Welke producten die je wel en niet mag eten hangt af van de variant die je volgt.

Het eierdieet lijdt tot snel gewichtsverlies. Voor een korte periode mag je alleen maaltijden eten tijdens het ontbijt, lunch en avondeten. De meest populaire versie op het eierdieet duurt 2 weken. Met het eierdieet eet je minder dan 1000 calorieën per dag, dit betekent dat je voor twee weken extreem caloriearm eet.

Hoe het eierdieet werkt

Het eierdieet is vrij eenvoudig te volgen. Je eet voor een korte periode voornamelijk voedingsmiddelen die een hoop eiwitten bevatten. Daarnaast eet je deze periode extreem weinig calorieën. De calorieën van het ei in combinatie met de voedingsstoffen die het bevat zorgen ervoor dat je zult gaan afvallen.

Op het internet zijn een hoop varianten op het eierdieet te vinden. Het meest populair is de 14 dagen durende variant. Wanneer je besluit dit dieet te volgen, dan eet je elke dag slechts 3 maaltijden. Het is tijdens dit dieet niet toegestaan om snacks of tussendoortjes te eten. De bedoeling van het dieet is dat je elke dag een maaltijd met eieren eet. Overige maaltijden moeten uit eiwitrijke producten bestaan.

Hoe lang duurt het eierdieet?

Hoe lang het eieren dieet duurt hangt af van de eiermaaltijden die je kiest. Zo is er een eierdieet van 3 dagen, een eierdieet van 7 dagen, maar ook van twee weken. Bij alle opties eet je een aantal dagen of weken erg weinig calorieën. Vandaar dat het dieet niet al te lang duurt, hierdoor kunnen een hoop mensen het eenvoudig volgen. Het driedaagse dieet wordt gebruik om gewichtsverlies te stimuleren, dit mag absoluut niet langer dan 3 dagen duren. Het eierdieet van twee weken is iets minder streng. Echter is het niet aangeraden dit dieet langer te volgen dan twee weken!

Wat mag je eten tijdens het eierdieet?

Wat je mag eten tijdens het ei dieet zijn: eieren, magere eiwitbronnen zoals gevogelte, vis en mager rundvlees, lam en varkensvlees. Daarnaast kun je af en toe koolhydraatarm fruit en niet-zetmeelrijke groenten eten, samen met vetbronnen zoals kokosolie of boter. Dit mag echter maar in kleine porties. Voor sommigen is dit misschien lastig, maar het dieet duurt niet al te lang. Het is dus enkele dagen of weken volhouden.

Bij het 3 daagse eierdieet moet je binnen 30 minuten dat je wakker bent geworden een ei eten. Vervolgens moet je om de 3 à 4 uur een maaltijd eten met eieren. De laatste maaltijd moet 3 uur voor het slapengaan gegeten worden. 

Eierdieet schema

Om je een handje op weg te helpen met het eieren dieet hebben wij een eierdieet weekmenu gemaakt. Zo kun je wat inspiratie opdoen voor maaltijden met eieren. Het dieetschema is gemaakt voor een dieet van 7 dagen. Mocht je een korter eierdieet willen volgen, dan zul je hier nog meer eiwitrijke maaltijden aan toevoegen.  

Dag 1

 • Ontbijt: roerei met spinazie en tomaat
 • Lunch: (zelfgemaakte) eiersalade
 • Diner: roerbak met kip

Dag 2

 • Ontbijt: omelet met twee of drie eieren
 • Lunch: kip- en avocado salade
 • Diner: karbonade met broccoli

Dag 3

 • Ontbijt: stuk vers fruit (meloen, appel of peer)
 • Lunch: zalmsalade
 • Diner: 125 gram biefstuk met een gemengde salade

Dag 4

 • Ontbijt: 2 eieren, 2 plakjes ham en wat spinazie
 • Lunch: tonijn- en avocado salade
 • Diner: roerbak met varkensvlees

Dag 5

 • Ontbijt: roerei met spinazie
 • Lunch: ham met eiersalade
 • Diner: lamskotelet met bloemkool

Dag 6

 • Ontbijt: omelet
 • Lunch: groentesoep met kip
 • Diner: kabeljauw met sperziebonen

Dag 7

 • Ontbijt: 2 eieren, 2 plakjes ham en spinazie
 • Lunch: tonijnsalade met avocado
 • Diner: biefstuk met champignons en ui

Voordelen van het eierdieet

Net zoals een hoop andere diëten, heeft het eierdieet een aantal voordelen. Wij hebben de voordelen van dit dieet voor jou op een rijtje gezet.

Eieren zijn goedkoop

Allereerst zijn eieren relatief goedkoop als je ze vergelijkt met andere bronnen van eiwitten.  Bovendien zijn ze in elke supermarkt wel te koop.

Eieren zijn gezond

Een eierdieet is gezond. Eieren zijn een bron van hoogwaardige eiwitten. Ze bevatten belangrijke aminozuren, 13 verschillende vitaminen en mineralen, onverzadigde vetten en antioxidanten. Bovendien onderdrukken de eiwitten het verzadigingsgevoel.

Snel gewichtsverlies

Het eierdieet kan afvallen bevorderen, omdat je voor een korte periode extreem weinig calorieën binnenkrijgt. Met een eierdieet kun je dus binnen een korte periode een hoop gewicht kwijtraken.

Eenvoudig dieet

Het eierdieet is vrij eenvoudig te volgen, dit komt door de korte duur van het dieet. Voor sommige mensen is dit een zegen en voor anderen is dit een vloek. Na een aantal dagen zul je klaar zijn met het eten van eieren.

De eenvoud van het eierdieet kan zowel een goede als een slechte zaak zijn. Elke dag hetzelfde eten kan al snel gaan vervelen. Bij een hoop mensen zal dit het geduld op de proef stellen.

Anderen hebben hier minder moeite mee en eten zonder moeite elke dag hetzelfde. Het voordeel van het eieren dieet is dat je niet veel hoeft na te denken bij wat je in de supermarkt moet kopen.