Granaatappel is gezond

Granaatappel is gezond, zeg maar gerust supergezond! Het wordt niet voor niets superfood granaatappel genoemd!

Volgens de oude Egyptenaren stond de granaatappel symbool voor vruchtbaarheid en was het granaatappelsap een levenselixer dat je zelfs onsterfelijk maakt.

Helaas blijven we niet voor eeuwig jong en zul je niet onsterfelijk worden na het drinken van dit sap, maar de granaatappel is wel een heel bijzonder fruit met veel gezonde eigenschappen.

De Granaatappel is niet alleen supergezond, het zorgt ook nog eens voor een mooie stralende huid, is een afrodisiac, en ondersteunt je bij het afvallen.

 

Gezondheidsvoordelen granaatappel

Granaatappels behoren tot de allergezondste vruchten die er zijn. Ze bevatten veel kalium, vitamine C en polyfenolen.

Polyfenolen zijn sterke antioxidanten.

De granaatappel zou dan ook aan de lijst van superfoods kunnen worden toegevoegd: superfood granaatappel! Zo zouden de rode pitjes een ontstekingsremmend effect hebben en de bloeddruk verlagen.

Ook zouden overgangsklachten verminderen en zou er een preventieve werking tegen kanker en hart- en vaatziekten worden toegeschreven aan de granaatappel.

Wil je meer weten over gezondheidsvoordelen van voeding, lees dan onze pagina over lekkere gezonde voeding.

Granaatappel is echt een superfood…

 • Het bevat veel vitaminen,
 • Het helpt bij afvallen,
 • Is ontstekingsremmend,
 • Vermindert overgangsklachten,
 • Het geeft een mooie stralende huid
 • Het werkt potentieverhogend.

Granaatappel tegen rimpels

De krachtige antioxidanten in granaatappelpitjes herstellen de huid. Ze restaureren niet alleen de schade die de zon aanricht, maar helpen ook bij andere verouderende effecten zoals ouderdoms- en pigmetvlekjes.

Hoe dat werkt? In de granaatappel zitten de stoffen antocyanidinen en ellaginezuur. Door de samenwerking van deze stoffen vernieuwen huidcellen zich sneller met als effect gladgestreken rimpels en een stralende huid.

Granaatappel helpt vet verbranden

Zowel de olie van de granaatappel als de granaatappel zelf hebben bewezen eigenschappen die je helpen om vet te verbranden bij overgewicht. Ook hebben recente studies en onderzoeken aangetoond dat het eten van granaatappels overgewicht en diabetes kan helpen voorkomen.

Granaatappel is potentieverhogende door afrodisiac

De granaatappel is een afrodisiac. Dit betekent dat het de liefdesorganen stimuleert en zorgt voor goede doorbloeding. Het verhoogt de gevoeligheid van de zintuigen, het versterkt het zicht, de aanraking, de reuk, en het gehoor waardoor het de seksuele opwinding en het plezier stimuleert. Ehh met recht superfood granaatappel…

Al in de tijd van de Egyptenaren 5000 jaren geleden kende men de granaatappel en gebruikten ze allerlei kruidenmengsels. Voor een goede afrodisiac ga je tegenwoordig dus gewoon naar de groenteboer of supermarkt.

 

Hoe eet je de Granaatappel

Granaatappels zijn ongeveer zo groot als een grapefruit. Zoals op bovenstaande foto te zien hebben ze een leerachtige roodbruine of oranje schil met een kroontje. Binnenin zitten rozerode pitjes/vruchtjes, met daarom heen witte vliezen.

Wil je sap maken van de granaatappel? Halveer de granaatappel en pers hem daarna voorzichtig uit zoals een sinaasappel. Zeef vervolgens het sap.
Pas op dat je geen sap op je kleding krijgt, de rode vlekken gaan er bijna niet meer uit.

Wil je de pitjes gebruiken, dan zijn er verschillende methoden om ze uit de appel te halen. Je kunt de vrucht opensnijden en de pitjes eruit peuteren maar gelukkig is er ook een makkelijke manier. Snijd de vrucht horizontaal door en maak de helften voorzichtig een beetje soepel met je handen. Houd daarna een helft boven een kom en sla met een houten pollepel op de vrucht, zodat de pitjes eruit vallen.
De witte vliezen die tussen de pitjes zitten, zijn niet lekker.

Superfood granaatappel smaakt zoetzuur en fris. Ze smaken lekker in (fruit)salades, couscous, Oosterse gerechten, in de yoghurt maar ook in toetjes en smoothies.

Granaatappels zijn in de herfst en winter gewoon verkrijgbaar bij de groenteboer en de supermarkt. Verse granaatappels worden rijp geoogst, je kunt ze dus meteen eten. In de koelkast blijven ze zeker een week goed.

Voorbeeld van een lekker Recept met het superfood granaatappel

Quinoa salade met feta en granaatappel

Dit heb je nodig:

 • Granaatappel – 1
 •  Quinoa – 400 gram (+ 600 ml water)
 •  Rozijnen – 150 gram
 •  Feta – 200 gram
 •  Amandelen – 100 gram, ongezouten
 •  Snoeptomaten – 15
 •  Verse munt – 7 gram (ongeveer 3 takjes)
 •  Verse koriander – 7 gram

Voor de dressing:

 •  Citroensap – van 1 citroen
 •  Olijfolie – 4 eetlepels
 •  Knoflook – 1 teen
 •  Peper – 1 theelepel
 •  Zout – snufje
 •  Peterselie – 1 eetlepel (gedroogd)

Zo maak je het:

 1. Spoel de quinoa goed af (anders smaakt de quinoa bitter)
 2. Doe de quinoa in een pan, voeg 600 ml water toe en breng aan de kook
 3. Snij alle ingrediënten, snij de tomaatjes doormidden en de feta in blokjes
 4. Kook de quinoa zoals aangegeven op de verpakking
 5. Terwijl de quinoa zachtjes kookt bereid je de granaatappel
 6. Snij de granaatappel doormidden, houd een helft met de pitjes naar beneden in een hoge schaal en sla met een pollepel op de schil, doe dit ook met de andere helft
 7. Verwijder wat meegekomen schilletjes
 8. Laat de quinoa even afkoelen zodra hij klaar is
 9. Snij de koriander en de munt fijn
 10. Meng alle ingrediënten voor de dressing in een schaaltje en verdeel vervolgens gelijkmatig door de quinoa
 11. Schep nu de rozijnen, amandelen, feta, granaatappelpitjes (met sap), tomaatjes, koriander en munt door de salade, maar houdt van alle ingrediënten een klein beetje apart
 12. Dit leg je bovenop de salade voor een mooi resultaat
 13. Eet Smakelijk!
Bron: voedzaamensnel.nl