Ontbijten is belangrijk. Een goed en gezond ontbijt geeft je namelijk energie om de dag goed te beginnen en door te komen. Veel mensen denken nog steeds dat het overslaan van het ontbijt helpt bij het afvallen.Niets is minder waar.
Als je regelmatig je ontbijt overslaat is de kans groot dat je later op de ochtend meer gaat eten en dan meestal grijpt naar iets ongezonds. Wanneer je niet ontbijt scheelt dat inderdaad calorieën maar als je je honger later stilt met voeding met ongezonde voedingsstoffen (verkeerde vetten en suikers) dan heeft het niet ontbijten alleen maar een averechts effect.
Is het voor jou lastig om gezond te ontbijten of weet je niet wat je moet kiezen voor een gezond ontbijt?
Kijk dan naar onze makkelijke en gezonde recepten waarmee je met wat kleine aanpassingen eindeloos kunt combineren en variëren.
Gezonde en voedzame muesli
Muesli heb je allerlei soorten. Je kunt een pak biologische muesli kopen en daar zelf allerlei gezonde ingrediënten aan toe voegen. Maar er is nu iets nieuws. Pas geleden ontdekte ik de site van mymuesli. Een website waar je je eigen favoriete biologische mueslimix kunt samenstellen. Echt heel leuk! Je kunt maar liefst kiezen uit 80 biologische ingrediënten. Zo kun je heerlijk variëren en combineren en alles toevoegen wat je zelf lekker vindt. Je kunt uit verschillende opties kiezen om je eigen mix voor een gezond ontbijt samen te stellen:
- Basis mix: kies bijvoorbeeld 8 lekkere granen of een bircher de luxe
- Basis verfijning: zoals Amarantvlokken of Quinoavlokken
- Vruchten: zoals bijvoorbeeld Cranberry’s, Gojibessen of Golden Inca bessen
- Noten & pitten: denk aan walnoten, hazelnoten of Kokossnippers
- Extra’s: Appel-Kaneel-Crunchy of bijvoorbeeld Honingvlokken
Door de 80 verschillende ingrediënten is het mogelijk om eindeloze combinaties te maken. Zelf heb ik de kant-en-klare Red Passion muesli, heerlijk met rode vruchten en een beetje magere kwark of yoghurt.
Een gezond ontbijt met Pannenkoekjes Banaan-Ei
Deze pannenkoekjes kom overal tegen en dat is niet zo gek. Ze zijn supergezond, makkelijk te maken en vooral heeeel lekker. Je hebt eigenlijk maar 2 ingrediënten nodig; alleen ei en banaan. Kun je niet wachten om het ook eens te proberen, dan komt hier het recept:
Dit heb je nodig voor 2 personen (ongeveer 12 klein pannenkoekjes):
-2 rijpe bananen
-4 eieren
-beetje olie om in te bakken
-eventueel beetje kaneel
-vers fruit om te garneren
Zo maak je het:
Prak de rijpe bananen met de vork goed fijn. Voeg de eieren toe en meng het goed door elkaar tot je een glad beslag. Doe er een beetje kaneel bij.
Verhit een klein beetje olie of vet in de pan en bak 3 kleine pannenkoekjes tegelijk. Zorg dat je de pan niet te heet hebt en bak de pannenkoekjes aan beide kanten bruin. Voila! Een heerlijk gezond ontbijt!
De pannenkoekjes zijn van zichzelf al zoet genoeg maar je zou aan het beslag eventueel wat stevia kunnen toevoegen als je dat lekker vindt.
Voor een gezonde finishing touch kun je je pannenkoekjes garneren met blauwe bessen, frambozen of ander fruit.
Eet Smakelijk!
Groene Smoothie
Een snel, makkelijk en gezond ontbijt is de smoothie Met een groene smoothie krijg je op een simpele manier veel groente en fruit binnen en je kunt er allerlei extra’s aan toevoegen. Hoe je een groene smoothie maakt? Kijk maar even mee;
Een groene smoothie bestaat eigenlijk maar uit drie basis ingrediënten; water, fruit en groente.
Vul je blender met ca. 60% fruit, voeg daar voor ongeveer 40% bladgroente bij en vervolgens twee glazen water. Mix de ingrediënten in de blender goed door elkaar, en voeg eventueel extra water toe om de smoothie iets ‘drinkbaarder’ te maken.
Mijn favoriete groene smoothie is de avocado- spinazie-banaan smoothie.
Ingrediënten:
– 1 avocado
– 1 banaan
– 150 gr verse spinazie
– 2 glazen water
Meng alles goed door elkaar heen en klaar is je smoothie. Zelf vind ik een koude smoothie erg lekker. Ik gebruik daarom ijskoud water en bevroren banaan.
Gebakken appel met kaneel
Schil een appeltje en snijd deze in partjes.
Laat een beetje olie in de pan smelten en voeg de appeltjes toe.
Bak de appel ongeveer 2-3 minuten aan beide kanten totdat deze mooi bruin gekleurd zijn. Ik vind het lekker als de appel goed warm is en lekker zacht. Maar je kunt natuurlijk ook de appel minder lang bakken zodat deze wat steviger blijft.
Strooi op het laatst een beetje kaneel over de appelpartjes.
Je kunt de warme appeltjes zo eten of wat rozijntje en noten toevoegen. Ook lekker met een beetje magere yoghurt.
Havermout
Havermout mag natuurlijk niet op het lijstje van een gezond ontbijt ontbreken. Ook hier geldt natuurlijk weer dat je heerlijk kunt variëren met de ingrediënten.
Hoe maak je een gezond havermout ontbijt klaar?
Zelf laat ik de havermout altijd een nachtje wellen (niet noodzakelijk) in koud water dan hoef je het ‘s ochtends minder lang te koken en is de havermout toch makkelijk te verteren.
- Doe een kopje havermout samen met 2 kopjes koud water in een pannetje. Dek het pannetje af en zet het in de koelkast.
- Haal de volgende morgen het pannetje uit de koelkast en zet het op een middelhoog vuur.
- Als het kookt zet je het vuur laag en laat je het ongeveer 5 minuten zachtjes doorkoken. Af en toe doorroeren want het brandt makkelijk aan.
- Doe daarna de havermout in een schaaltje en voeg er naar wens kaneel toe.
- Garneer met aardbeien, frambozen of bosbessen
Je kunt de havermout ook koken in melk en als variatietip kun je ipv aardbeien en frambozen natuurlijk ook ander fruit kiezen. Kies je eigen fruit combinatie Wat vind je bijvoorbeeld van stukjes ananas, peer, mango, kersen, sinaasappel of een handje rozijntjes of nootjes. Wees creatief!