Gezond afvallen met havermout

Afvallen met havermout? Als je wilt afvallen zul je wellicht niet meteen denken aan een ontbijt met havermout, maar na het lezen van onze blog is afvallen met havermout wellicht iets voor jou!

Wat is havermout en waar komt het vandaan?

Over de oorsprong van havermout bestaan verschillende verhalen, echter is het bekend dat haver al sinds de bronstijd door mensen werd verbouwd. Oorspronkelijk komt haver uit Irak, alleen waren ze hier niet zo gek op. Haver werd eerder gezien als een soort onkruid. Wij begonnen pas met het eten van haver toen het in Noordwest-Europa terecht kwam. Want haver was een prima voedingsgewas in ons koele en vochtige klimaat.

Havermout is ontstaan nadat men begon te experimenteren met haver. Tot enkele jaren geleden was havermout echt nooit heel populair, behalve in Schotland. Daar wis havermoutpap een traditioneel ontbijt. Men noemt het ook wel ‘porridge’. Vandaag de dag staat dit Schotse lievelingsontbijt bij steeds meer mensen op tafel.

afvallen met havemout

Het verschil tussen haver en havermout

Er is echter een verschil tussen haver en havermout. Havermout wordt namelijk gemaakt van de graansoort haver. Om havermout te maken worden deze haverkorrels gepeld. Het schilletje dat om de korrels zit is namelijk niet eetbaar. De korrels worden vervolgens in stukjes geknipt verhit en geplet. Doordat de havermoutvlokken nu veel kleiner zijn, zal de kooktijd ook veel korter zijn dan de hele graankorrels.

Havermout is te koop in verschillende varianten:

  1. Volkoren havermout: deze is gemaakt van hele haverkorrels, en heeft een kooktijd van ongeveer 15 minuten
  2. Snelkook havermout: gemaakt van gebroken haverkorrels, met een kooktijd van ongeveer 5 minuten
  3. Instant havermout: gemaakt van gebroken haverkorrels, deze havermout is voorgekookt en bevat vaak toegevoegde smaakmakers, zoals suiker en zout

Gezond afvallen met havermout

Tegenwoordig hoor je steeds vaker dat koolhydraten de grootste dikmakers zijn, en dat is meestal ook de reden dat gerechten met havermout worden overgeslagen. Dat koolhydraten dik maken geldt niet voor alle koolhydraten. Havermout bevat langzame koolhydraten. Dit zijn koolhydraten die langzaam door je lichaam opgenomen worden. Hierdoor kun je gezond afvallen met havermout. Het voordeel hiervan is dat je een langer verzadigd gevoel hebt, minder snel gaat snacken en je lichaam langer de tijd nodig heeft om ze te verbranden. Je lichaam moet extra hard werken waardoor je meer calorieën verbrand.

Stofwisseling

Doordat havermout veel vezels bevat heeft het een positieve werking op je stofwisseling. De vezels in je voeding zijn eigenlijk koolhydraten die niet door het lichaam kunnen worden opgenomen. Omdat je lichaam dit toch zal proberen blijft je stofwisseling op een hoog niveau. Een goede/hoge stofwisseling zorgt ervoor dat je meer calorieën verbrandt, ook als je niet sport. Als je ouder wordt, wordt ook je stofwisseling trager. Door een vezelrijk dieet houd je die stofwisseling op gang en val je af. Havermout is dus een prima bron van vezels die je maag en darmen inzet om vet te verbranden.

Spieropbouw en krachttraining

Vroeger werd havermout gevoerd aan paarden omdat haver bekendstond als “krachtvoer”. Bodybuilders en sporters weten al te goed dat je kunt afvallen met havermout. Daarom eten zij vaak grote hoeveelheden havermout. Havermout zorgt voor een snelle vetverbranding en méér en stevigere spieren. Dat komt door de aanwezigheid van langzame en complexe koolhydraten die door je bloed gelijkmatig worden opgenomen. De eiwitten in havermout helpen en ondersteunen bij de instandhouding, het herstel en de opbouw van spierweefsel.

afvallen met havemout

Kanker voorkomen

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat havermout meerdere soorten kanker, waaronder darmkanker zou kunnen voorkomen. Volgens meerdere Amerikaans studies verkleinen vezelrijke volkoren producten waaronder havermout het risico op bepaalde soorten kanker met bijna vijftig procent. Vezelrijke voeding zoals haver (havermout, havermoutpap, havermoutkoeken e.a.) is daarom een natuurlijke en veilige methode om kanker te helpen voorkomen. Zelfs de kans op longkanker en borstkanker zou kleiner worden. Havermout is uitstekend geschikt voor een vezelrijk dieet! Havermout is niet alleen gezond maar ook nog eens erg lekker en goedkoop. Je kunt met havermout heerlijke gerechten maken. Als je havermout toevoegt aan je dieet, zul je merken dat je evenwichtiger en energieker wordt. Havermout is te koop bij de reformzaak, maar de meeste supermarkten hebben tegenwoordig ook een uitgebreid assortiment aan havermout.

Gelukkig kan je met havermout gemakkelijk variëren. Voor wie glutenvrij eet, is het wel belangrijk om de verpakking even te controleren. Heb je nog hulp nodig op het gebied van voeding en wil je graag begeleiding? Neem dan een kijkje naar ons dieetschema. Je zult een op maat gemaakte dieetschema krijgen waarmee jij verantwoord en gezond kan afvallen.