Het eiwitdieet, ook wel proteïnedieet genoemd is erg populair. De kans is dan ook klein dat je er nog nooit van gehoord hebt.
De namen Atkinsdieet, South Beach dieet maar ook het Dukandieet en het Dr. Frank dieet zullen je daarom niet onbekend in de oren klinken. In de loop van de jaren hebben we al heel wat eiwitdiëten langs zien komen.
Eigenlijk zijn het diëten die heel erg op elkaar lijken. Een eiwitdieet is gebaseerd op het innemen van meer eiwitten en minder koolhydraten waardoor je snel gewicht kunt verliezen.
Toch waarschuwen steeds meer wetenschappers voor het eiwitdieet. Is het wel zo gezond?
Hoe werkt een eiwitdieet
Een eiwitdieet is koolhydraatarm en eiwit rijk.
Via je voeding krijg je koolhydraten, vetten en eiwitten (proteïnen) binnen.
Dit zijn de bouwstoffen die je lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren.
De vetten en koolhydraten geven je lichaam energie om normaal te kunnen functioneren, de eiwitten of proteïnen zorgen voor de opbouw en het herstel van de weefsels in je lichaam.
Om te kunnen voorzien in de energiebehoefte zal je lichaam normaal gesproken beginnen met de verbranding van koolhydraten uit je voedsel.
Zijn er helemaal geen koolhydraten meer aanwezig dan zal je lichaam pas overschakelen op vetverbranding.
Als je nu, zoals bij een proteïne of eiwitdieet de inname van eiwitten verhoogd en die van de koolhydraten en vetten verlaagd zal je lichaam een reactie geven.
Je lichaam komt in ketose, dwz door een tekort aan koolhydraten gaat je lichaam het opgeslagen vet verbranden.
Je valt af, en dit kan relatief snel gaan.
Is het Eiwitdieet een Crashdieet
Onze focus ligt bij gezond afvallen. Elk eiwitdieet waarbij de koolhydraten tot een minimum worden beperkt is eigenlijk een crashdieet.
Bij de meeste eiwitdiëten mag je onbeperkt eiwit- en vetrijke voeding eten als je de koolhydraten maar laat staan.
Volgens onderzoek door artsen uit het Schotse Aberdeen is het eitwitdieet niet zonder gevaren.
Alex Johnstone die het onderzoek leidde en publiceerde in het vakblad American Journal of Clinical Nutrition, waarschuwt zelfs voor de gevaren van het eiwitdieet.
Het dieet is schadelijk voor de darmflora, wat in theorie tot ondervoeding kan leiden. Het beschadigt ook de spieren, die worden afgebroken door het hongerende lichaam.
JOJO- Effect
Van een eiwitrijk dieet krijg je snel een verzadigd gevoel. Daardoor verlies je snel veel kilo’s aan vocht en spiermassa, maar bijna geen vet.
Op korte termijn heb je een geweldig resultaat, maar op lange termijn is het dieet niet succesvol.
Door het eenzijdige eten kunnen maar weinig mensen een eiwitdieet volhouden. Ze schakelen meestal na een tweetal weken weer over op hun “normale” voedingspatroon, met het bekende jojo-effect tot gevolg.
Nadelen eiwitdieet
- Je hebt veel doorzettingsvermogen en discipline nodig
- Weinig variatie in voeding, je leert geen gezond eetpatroon aan
- Weinig energie waardoor je je niet fit voelt
- Kans op jojo-effect wanneer je stopt
- Werkt op de korte termijn
- Slecht voor je darmflora en nieren
Jammer genoeg is het voor de meeste diëten niet vanzelfsprekend om het verloren gewicht er ook daadwerkelijk af te houden.
Met een eiwitdieet is het helaas ook vaker uitzondering dan regel dat je verloren kilo’s er af houdt!
Ga je een willekeurig eiwitdieet volgen houd er rekening mee dat het je geen of matige lange termijn resultaten gaat opleveren omdat ze daar niet de juiste opbouw en afbouw voor hebben.
Na verschillende eiwitdiëten te hebben gezien blijkt Vitadis een uitzondering. Vitadis is een zeer goed opgezet en doorontwikkeld eiwitdieet dat je helpt om je gewicht er echt permanent af te houden!
Gewichtsverlies is één, maar het er ook af houden is echt een stuk lastiger.
Let Op
Voedingsdeskundigen en andere experts raden aan om een eiwitdieet niet te lang achter elkaar te volgen. Vier maanden is daarbij echt het maximum.
De kracht van een goed eiwitdieet zoals bijvoorbeeld het Dieetschema Voedingsplan, zit vooral in het snel bereiken van het streefgewicht, dit kan al binnen een paar weken, daarna ligt de focus op het vasthouden van het streefgewicht door een gebalanceerde voedings- en levensstijl.
Na 4 maanden is het voor je lichaam niet goed om nog steeds op volle toeren een eiwitdieet te volgen.
Op internet hebben we gelezen dat mensen die het Dieetschema dieet volgen uitstekende begeleiding krijgen zodat je het maximale resultaat uit het dieet kunt halen en op de goede momenten je lichaam geeft wat het nodig heeft.
Dat je met een eiwitdieet zult afvallen is wel duidelijk, maar snel afvallen en eenzijdig eten is natuurlijk niet gezond. Ook is het nog maar de vraag of het gewicht er na het volgen van zo’n dieet ook daadwerkelijk afblijft.