Wat is het Keto dieet en is afvallen met Keto mogelijk? Is het Ketogeen dieet goed vol te houden? Wat mag je eigenlijk eten in een Keto dieet? Lees het antwoord in onze nieuwste blog!
Wat is het Keto dieet?
Je leest het tegenwoordig bijna overal. Het keto dieet. Keto was in 2018 een veel gezochte zoekopdracht in Google. Maar waar gaat deze hype nu precies over? Keto staat voor Ketogeen dieet en is een extreme vorm van het koolhydraatarme dieet waarbij 60 tot 80 procent van je totale calorie-inname uit vetten bestaat. Een Keto dieet wordt vooral gebruikt voor medische doeleinden, en met name voor mensen met epilepsie of diabetes type 2. Tijdens het Keto dieet beland je lichaam in ‘ketose’, omdat je de natuurlijke brandstofbron, namelijk koolhydraten, wegneemt. Het gevolg hiervan is dat je vet gaat verbranden.

Afvallen met het Keto dieet
Het ketose wordt bereikt door een lichamelijk proces genaamd ketogenese. Doordat je extreem weinig koolhydraten eet, onthoud je jouw hersenen van glucose als hun belangrijkste voedingsbron. Omdat je lichaam nog steeds brandstof nodig heeft om te functioneren, verhoogt het de concentratie ketonen in je bloed door vetzuren af te breken.
Volgens sommige theorieën zou je lichaam zelfs vet gaan gebruiken als brandstof zodra je veel minder op koolhydraten leunt. Dit zou je fysieke en mentale prestaties namelijk verbeteren, je eetlust reguleren, je insulinegehalte verlagen en je weerstand verhogen.
Maar wat zijn ketonen?
Maar wat zijn ketonen dan? Ketonen zijn de verbindingen die je lever aanmaakt uit je vetvoorraad als je bloedsuiker laag is. Volgens de ketogonese-expert Jeff Volek produceert je lever continue ketonen, maar de werkelijke hoeveelheid hangt af van je koolhydraten– en eiwitinname. Doordat je voeding bij een Keto dieet vooral uit vetten bestaat, beslaan eiwitten hierbij 10 tot 15 procent. Minder dan 10 procent haal je uit de koolhydraten.
Wat mag je eten in het Keto dieet?
Bij het Keto dieet eet je dus aanzienlijk minder koolhydraten dan normaal. Voedingsmiddelen zoals brood en pasta, maar ook fruit en een groot aantal groenten, zullen minder gegeten worden dan bij een gemiddeld dieet.
Deze voedingsmiddelen komen het meest voor in het Keto dieet:
Vetten: 70-80%
- Boter
- Spek
- Avocado
- Oliën
- Kaas
- Dierlijke vetten
- Eendenvet, varkensvet
- Rundvet
- Noten
- Zaden
Eiwitten: 10-20%
- Rundvlees
- Gevogelte
- Varkensvlees
- Lamsvlees
- Orgaanvlees
- Volle zuivel
- Eieren
- Vleeswaren
- Vette vis
- Zeevruchten
Koolhydraten: 5-10%
- Groene bladgroente
- Broccoli
- Asperge
- Paddenstoelen
- Kruiden
- Bessen en ander fruit met weinig suiker
Is het gezond?
Bij het volgen van het Keto dieet zal je hoeveelheid vet in jouw eetpatroon flink verhogen. Het Keto dieet maakt geen onderscheidt tussen verzadigde en onverzadigde vetten en schrijft alleen voor dat je er veel van moet eten. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigd vet zorgen voor gezondheidsrisico’s, waaronder een groter risico op hart- en vaatziekten of zelfs darmkanker wanneer je het Keto dieet voor een langere tijd volgt.
Uit laboratoriumonderzoek is namelijk gebleken dat diëten die rijk zijn aan vetten de kans op het ontstaan van darmkanker vergroten. Maar tegelijkertijd toont onderzoek aan dat een eetpatroon met veel vet en weinig koolhydraten de samenstelling van de darmbacteriën verandert en de productie van vetzuren met korte ketens vermindert die mogelijk bescherming bieden tegen darmkanker.

Daarnaast heb je kans om het zogeheten ‘’Keto-griep’’ op te lopen. Symptomen van deze griep zijn onder andere hoofdpijn, vermoeidheid en misselijkheid. Deze griep kan enkele dagen tot weken aanhouden. Niet iedereen zal hier last van krijgen, maar Keto-griep is een directe bijwerking van het overschakelen op een zeer koolhydraatarm dieet.
Het is daarom verstandig om je van tevoren goed in te lezen over het Keto dieet, want je lichaam moet tenslotte gaan wennen aan de verandering van jouw leefstijl. Twijfel je nog of wil je meer lezen over een gezonde balans tussen voeding en leven, neem dan een kijkje bij een van onze andere blogs. Wij vertellen je alle ins en outs omtrent voeding en sport. Nog steeds moeite met een gezond dieetschema? Kijk dan bij het dieetschema. Ook kun je bij ons een dieetschema samenstellen voor een uniek en op maat gemaakt voedingsschema waarmee jij gezond en verantwoord kunt afvallen en tegelijkertijd kunt genieten van je favoriete eten!