De dieet trends van 2021!

Ook dit jaar wordt er nog volop gesport. Sinds corona is Nederland steeds meer in beweging gekomen en hopen we dat in de toekomst alleen maar blijft toenemen. Mensen gaan daarnaast ook veel meer op hun eten letten en diëten volgen. Er zijn verschillende diëten waar je uit kunt kiezen. Het kan voor jou misschien lastig zijn om een keuze te maken uit een van de verschillende diëten. Daarom gaan we je in deze blog vertellen welke diëten er op dit moment trending zijn en wat ze zo populair maken.

Intuïtief eten

Intuïtief eten is een anti-dieetbenadering die met behulp van 10 principes je leert hoe je in contact kunt komen met je eigen innerlijke signalen zoals honger, verzadiging en voldoening en je voor altijd afscheid laat nemen van diëten. In Amerika is deze methode al jaren populair. Veel diëtisten hebben zich erin gespecialiseerd. Deze methode heeft al veel mensen geholpen hun lichaam meer te gaan waarderen en meer te genieten van eten. Intuïtief eten zorgt ook voor een minder verstoord eetgedrag zoals restrictief eten, maaltijden overslaan, chronisch diëten en minder schuldgevoelens en schaamte over eten.

Het vasten dieet

Het vasten dieet of 5:2 dieet is een populaire vorm van vasten waarbij je 2 dagen in de week doet vasten, al dan niet met een kleine maaltijd en 5 dagen in de week mag eten volgens je normale manier van eten. Dit dieet is bedacht door Dr. Michael Mosley en Mimi Spencer. Het dieet laat je een levenslang eetpatroon volgen van twee dagen vasten per week waarbij je je calorie-inname beperkt tot ongeveer 25% van je dagelijkse hoeveelheid calorieën. Dit is ongeveer 500 calorieën per dag voor vrouwen en 600 voor mannen. Bij het vasten dieet ben je in principe vrij om te vasten wanneer je maar wilt, zolang je de 2 vastendagen, maar niet achter elkaar zet.

dieet trends

Het detox dieet

Het detox dieet  is een afkorting van detoxificatie wat betekent: ontgiften. Tijdens dit dieet reinigt het al je organen en verwijdert het de opgeslagen afvalstoffen in je lichaam. Het detox dieet heeft als doel dat je geleidelijk afvalt, waardoor de opgeslagen gifstoffen in je vetcellen geleidelijk vrijkomen en je lichaam deze kan gaan verwerken en afvoeren. Door de chemicaliën die je binnenkrijgt via bewerkte voeding raakt je stofwisseling verstoord. Doordat je zoveel mogelijk van deze stoffen gaat vermijden, kan je lichaam uiteindelijk zelf lichaamsvreemde en potentiële giftige stoffen opruimen

Koolhydraat arm dieet

Bij een koolhydraat arm dieet verminder je de inname van koolhydraten in je voedingspatroon. Het gaat dan vaak over het vermijden van bewerkte koolhydraten zoals koek, snoep, frisdrank, witbrood, witte rijst, pasta en bewerkte aardappelproducten. Een koolhydraat arm dieet is effectiever voor gewichtsverlies dan het gebruikelijke vetarme dieet.

Dieet trends

Intermittend Fasting

Bij intermittend fasting ook wel periodiek vasten gaat het om wanneer je eet en niet om wat je eet. Het vasten duurt altijd langer dan de periode van het eten. Iets drinken tijdens het vasten is toegelaten. Tenminste als het dranken zijn zonder calorieën, zoals water, koffie en thee (zonder melk en suiker). Er bestaan verschillende varianten van intermittend fasting, maar dit zijn de 3 populairste:

De populairste variant is het 16/8-schema. Deze methode is makkelijk in te plannen in je dagelijkse routine. De bedoeling hierbij is dat je elke dag 16 uur achterelkaar gaat vasten en 8 uur lang een normaal maaltijdpatroon gaat volgen. Dus stel, als je om 20:00 begint met vasten, dan mag je om 12:00 ’s middags opnieuw eten. Wie dit schema aanhoudt, haalt zijn of haar dagelijkse energiebehoefte uit die 8 uur waar eten is toegestaan. Deze kun je verdelen over 2 of 3 maaltijden.

De tweede variant is het 5:2-dieet. Wie dit volgt vast 5 dagen in de week niet en streeft hierbij naar het normale calorie-inname volgens de behoefte. Op de 2 andere dagen in de week geldt er een strenge calorierestrictie. Het gaat hier niet om volledig vasten, maar juist om minder calorieën in te nemen. De richtlijn die hierbij geldt, is 600 kcal/dag voor mannen en 500 kcal/dag voor vrouwen.

De laatste populaire variant is het 24 uur vasten. Hierbij wordt 1 à 2 maal in de week een moment van volledig vasten ingepland, namelijk 24 uur achter elkaar. En op de dagen dat eten is toegestaan, mag er niet meer gegeten worden dan de aanbeveling volgens je behoefte.

Het maakt dus niet uit welk dieet je kiest, een gezond en evenwichtig dieet moet altijd de basis zijn. Deze bestaat uit veel groenten, fruit, complexe koolhydraten, hoogwaardige eiwitten en vetten. Ben je klaar voor een nieuwe gezonde stap? Met ons dieetschema kun jij een gezond en positief leven leiden!