Corona kilo’s kwijtraken door te diëten

Thuiswerken heeft zo zijn charmes, toch kent het zijn negatieve kanten. Doordat je de hele dag thuis zit zul je minder bewegen en is het risico groot dat je meer gaat eten. Voorheen ging je nog wel eens op de fiets of lopend naar het werk. Deze beweging mis je nu. Bovendien zijn sportscholen en sportclubs alwéér gesloten. Onderzoek wees uit dat 40% van de vrouwen is aangekomen en bij mannen is dit zelfs 49%, als gevolg van de coronamaatregelen. Maar hoe kun je nou tijdens corona afvallen?

Beginnen met afvallen

Aangezien de sportscholen dicht zijn, moet je op een andere manier je coronakilo’s kwijt zien te raken. Een dieet volgen is hier een oplossing voor, maar waar moet je beginnen?

Allereerst is het goed om te weten wat je huidige gewicht is. Zo houd je de behaalde resultaten van je dieet op een goede manier bij. Je vraagt je vast af wat nou een gezond gewicht is, dit brengt ons naar de volgende stap.

Bereken je BMI. BMI staat voor: ‘Body Mass Index’. Je BMI berekenen gebeurt aan de hand van een formule, waarbij je je lengte en gewicht moet weten. De uitkomst van deze formule bepaald of je een gezond gewicht hebt voor jouw lengte. Echter is het niet 100% accuraat, omdat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen vet- en spiermassa.

Middel-heup-ratio. Dit is een methode waarbij wordt gekeken naar de verhouding tussen je middelomtrek en heupomtrek om te bepalen of er vet wordt opgeslagen rond je middel, heupen of billen. Wanneer het vet zich alleen rond de buik bevindt, dan kan dit bepaalde gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Als laatste is het handig om een foto te maken van de beginsituatie. Door foto’s te maken kan je na een aantal weken of maanden een duidelijk verschil zien wanneer je je doel hebt behaald. Of je nu veel wilt afvallen of maar een paar kilo, dit zal op de foto goed te zien zijn.

Afvallen corona

Dieet corona

Nu je deze beginsituatie duidelijk hebt, kun je een diëtist een dieetschema laten maken. Je zult anders moeten gaan eten dan voorheen. De ongezonde tussendoortjes kunnen nu echt niet meer. Vanaf nu zul je alleen nog maar gezond moeten eten volgens het dieetschema. Het is belangrijk om in de gaten te houden hoeveel calorieën je per dag binnen krijgt. Normaal gesproken gaan we uit van een gemiddelde caloriebehoefte van 2.000 kilocalorieën voor een vrouw per dag en 2.500 kilocalorieën voor mannen. Wanneer je wilt afvallen zul je de calorie-inname voor vrouwen moeten verlagen tot 1.500 calorieën en voor mannen tot 1.800 calorieën. Zo zul je afvallen tijdens de corona periode.

Macronutriënten

Verder is het belangrijk om op je macronutriënten te letten. Je lichaam heeft eiwitten, koolhydraten en vetten nodig om fatsoenlijk te kunnen functioneren. De verhouding die normaal gesproken wordt aangeraden is: 50% koolhydraten, 30% eiwitten en 20% vetten. 1 gram eiwit bevat 4 calorieën, 1 gram koolhydraten bevat 4 calorieën en 1 gram vet bevat 9 calorieën. Om aan de aanbevolen calorieën te komen moet er een goede verdeling gemaakt worden tussen deze 3 macronutriënten.

corona afvallen

Aanpassing in je Coronadieet

Wanneer je wilt afvallen van corona kilo’s zal deze verhouding aangepast worden. Vaak zie je dat koolhydraten tijdens een dieet zoveel mogelijk worden vermeden. Het vermijden van koolhydraten is een bewezen manier om snel van vet af te komen. In plaats van koolhydraten eet je meer eiwitten en gezonde vetten. De eiwitten zorgen voor een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel weer trek hebt. Echter betekent het niet dat je helemaal geen koolhydraten meer mag eten. De bewerkte, snelle koolhydraten worden vervangen door goede koolhydraten. Deze snelle koolhydraten zorgen er normaal gesproken voor dat je aankomt. Een voorbeeld van een product dat snelle koolhydraten bevat is brood. Hier zou je gezonde broodvervangers voor kunnen zoeken. Door te letten op je calorieën en deze macronutriënten zul je merken dat je zult afvallen!