Buikvet verliezen in 2 Stappen

Buikvet verliezen is erg moeilijk, daardoor denken mensen al gauw dat minder eten de beste oplossing is. Zelfs met gezonde voeding kan het voorkomen dat je geen gewicht kwijtraakt. De boosdoener? Grote kans dat je hormonen uit balans zijn en dat je cortisol hormoon verhoogd is. Dus tijd voor actie, want buikvet is erg ongezond! Te veel buikvet is, zoals je waarschijnlijk wel weet, een van de belangrijkste oorzaken van overgewicht. Ook wordt te veel buikvet in verband gebracht met aandoeningen als een verhoogd cholesterol, een te hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en diabetes. In deze blog vertellen we je over hoe jij het beste buikvet kunt verliezen door onder andere je cortisol hormoon te verlagen.

Twee soorten buikvet 

Iedereen heeft 2 soorten vet, het onderhuids vet en het orgaanvet. Zelfs mensen die heel veel sporten en een sixpack hebben, hebben deze twee soorten vet.

 • Het onderhuids vet is het vet tussen je huid en je spieren. Je kunt het vast pakken en het voelt zacht, dit wordt ook wel door men je ‘zwembandjes’ genoemd.
 • Het orgaanvet is het vet rond belangrijke organen zoals je hart, longen, maag en lever. Dit vet, ofwel visceraal vet zie je van buitenaf niet maar is daarom niet minder schadelijk. Visceraal vet nestelt zich namelijk rondom je vitale organen en kan zo de functie van deze organen bemoeilijken. 
Buikvet verliezen

Oorzaak buikvet 

Als je meer calorieën eet dan je verbrandt, zul je juist aankomen, je lichaam slaat het teveel aan ‘brandstof’ namelijk op in vet. Waar vet in je lichaam wordt opgeslagen is van veel factoren afhankelijk en deels genetisch bepaald. Ook maakt de een meer buikvet aan dan de ander. Hormonen zijn belangrijk als het gaat om de opslag van vet. Met name het hormoon cortisol speelt hierbij een rol. Cortisol, ook wel het stresshormoon genoemd, is actief bij zowel mannen als vrouwen en wordt aangemaakt in tijden van stress. Dit kan mentale stress zijn, maar ook stress uit voeding zoals suikers en ongezonde vetten. Hoe meer stress, hoe meer cortisol wordt aangemaakt. Dus door je cortisol te verlagen zul je al buikvet verliezen.

Onderzoekers van de Yale Universiteit hebben ontdekt dat hoe hoger de cortisolwaarde in je bloed is, hoe meer vet en vooral buikvet je lichaam opslaat. Verder verhoogt cortisol je eetlust, waardoor je waarschijnlijk nog meer gaat eten. Andere nadelige effecten van een hoog cortisol zijn bijvoorbeeld: het verliezen van spiermassa, het verminderen van de botdichtheid, maar ook een negatieve stemming en een verlaging van je libido. 

Buikvet verliezen in 2 stappen

Stap 1

Als buikvet verliezen belangrijk voor je is, maar je ook in gewicht wilt afvallen is het heel belangrijk om op je voeding te letten. Want daar is echt de grootste winst uit te behalen. Goede voeding bestaat voor vooral uit groenten en fruit, goede koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten. Vermijd snelle koolhydraten. Deze snelle enkelvoudige koolhydraten worden in je lichaam razendsnel omgezet in suiker. Het zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel stijgt en je meer buikvet gaat opslaan. Enkelvoudige koolhydraten zijn te vinden in bewerkte voedingsmiddelen, dus eigenlijk alles in een pakje of een zakje waar vaak suiker aan toegevoegd is. Lees daarom altijd de etiketten op de verpakking, want meestal wordt voor suiker een andere naam gebruikt. Je vindt veel vaker omschrijvingen als sacharose, natuurlijke vruchtsuikers, maisstroop, fructosestroop, glucose-fructosestroop, dextrose, gemodificeerd maïszetmeel e.d. Je lichaam heeft wel koolhydraten nodig, namelijk de complexe koolhydraten, zij vormen geen probleem. Je eet dus wel koolhydraten, maar alleen van de juiste soort. Samengevat kun je koolhydraten dus verdelen in 2 groepen:

Complexe koolhydraten: deze koolhydraten wil je juist binnenkrijgen. Je vindt ze bijvoorbeeld in quinoa, fruit, groente, noten, pitten, zaden, bruine rijst, zoete aardappel en havermout.

Enkelvoudige koolhydraten: deze koolhydraten wil je het liefst vermijden. Je vindt ze in suiker koek, snoep, gebak, brood, pasta, witte rijst, aardappelen, frisdranken en vruchtensappen uit een pak. 

Naast groente, fruit en de juiste koolhydraten eet je gezonde eiwitten en vetten zoals:

Eiwitten:

 • Eieren: liefst biologisch
 • Vlees: kip, gevogelte, rund, lam, varken, etc.
 • Vis: zalm, haring, sardientjes, makreel, paling en kabeljauw
 • Bonen: zwarte-, bruine- en kidneybonen

Vetten:

 • Extra vierge olijfolie
 • Kokosolie
 • Palmolie

Brood en ontbijtgranen door je ontbijt vervang je eenvoudig door bijvoorbeeld: havermout met amandelmelk en blauwe bessen of pannenkoekjes Banaan-Ei. Brood als lunch kun je vervangen door: een lekkere salade met stukjes avocado, nootjes, tomaatjes, komkommer, spinazie en een gekookt eitje of een groene smoothie. Frisdrank kun je vervangen door: water met limoen of citroen. 

Buikvet verliezen

Stap 2

Het is dus belangrijk om eerst iets te doen aan je voeding. Daarnaast zijn er een paar andere zaken die belangrijk zijn bij het verlagen van de cortisolwaardes, namelijk:

 • Verminder mentale stress
  Angst, spanningen en stress zorgen voor extra aanmaak van het stresshormoon cortisol. Zorg voor voldoende ontspanning en rust. Las korte pauzes in op je werk en let op je ademhaling.
 • Meer bewegen
  Bewegen is goed, maar je wilt jezelf niet overbelasten. Een goede workout mag niet langer dan drie kwartier duren. Als je training langer dan een uur duurt zal je testosteron niveau dalen en je cortisolwaarde stijgen. Een korte intensieve krachttraining van een kwartier kan beter zijn dan een uur joggen.
 • Goede nachtrust
  Gemiddeld hebben mensen acht uur slaap per nacht nodig, tussen zeven en negen uur per nacht is normaal. Nachtrust en cortisol hebben direct invloed op elkaar. Slecht slapen en onvoldoende nachtrust stimuleert je bijnierschors en zal je cortisol te verhogen.

Hulp bij buikvet verliezen?

Buikvet verliezen is niet makkelijk, maar het is absoluut mogelijk. Je wilt dit alleen op de juiste manier doen. Want we weten allemaal dat sporten in combinatie met goede voeding de beste combinatie is. Voor vele is dit een hele uitdaging, en daarom bieden wij je graag onze hulp aan. Je kunt je namelijk laten ondersteunen door een afslankprogramma, zoals bijvoorbeeld die van Dieetschema.nl. Dus kijk snel verder op onze site en ontdek waarom mensen voor ons kiezen!