Buikvet verbranden? Dit moet je weten!

Je weegschaal geeft dan misschien een gewicht aan waar je blij van wordt, toch betekend dat niet automatisch dat je ook écht gezond bent. Veel mensen kampen met buikvet. Vet op de buik is één van de ongezondste plekken om vet te hebben. Wie last heeft van een buikje weet meestal wel uit eigen ervaring dat je door minder eten vaak wel gewicht verliest, maar dat dat buikje maar niet weg wil. Buikvet verbranden is daardoor erg lastig. Het is helaas dan ook niet snel gedaan.

Heb jij daar ook last van? Is buikvet verbranden voor jou ook lastig? Lees dan even verder! We hebben de belangrijkste feiten over afvallen en over buikvet verbranden voor je op een rijtje gezet.

Buikvet verwijderen

Helaas komt het wel eens voor dat men ervoor kiest om buikvet te verwijderen. Deze ingreep wordt ook wel liposuctie genoemd. Deze manier van buikvet weg laten halen is echter erg ongezond en brengen een aantal risico’s met zich mee. Je kunt last krijgen van bloedingen, infecties en je kan er littekens eraan overhouden. Daarnaast is dit niet voor iedereen weggelegd en zal je nooit weten wat een gezonde levensstijl echt is. Wij zijn dan ook geen voorstander van deze manier. De beste manier is nog altijd werken naar een gezondere levensstijl, waarbij voeding en sport centraal staan. Je zult dan merken dat je je ook veel gelukkiger zal gaan voelen!

buikvet

Hormonen

De hormonen, insuline en cortisol spelen een belangrijke rol bij vetverbranding. Als je hormoonspiegel niet in balans is, dan is buikvet verbranden vaak heel lastig. Het goede nieuws is dat je deze hormonen weer in balans kunt brengen.

Insuline

Iedere keer als je suiker eet of voeding eet die suiker bevatten, geven je hersenen een signaal aan de alvleesklier om insuline aan te maken. Het hormoon insuline zoekt in de bloedbaan naar suikers om ze in energie om te zetten of om ze op te slaan als vet. Als je echter steeds te veel suikers eet is je lichaam continu bezig met het aanmaken van insuline. Deze overmatige insulineproductie zorgt er op den duur voor dat je lichaam minder gevoelig wordt voor insuline, waardoor je lichaam nog meer insuline gaat aanmaken om de suikers in het bloed te kunnen verwerken. Dit proces leidt tot een verhoogde bloedsuikerspiegel en is een voorbode van diabetes-2.

buikvet

Cortisol

Wanneer je meer calorieën binnen krijgt dan je verbruikt gaat je lichaam vet opslaan. De plaats waar je het meeste vet opslaat, is genetisch bepaald, echter speelt het hormoon cortisol ook een belangrijke rol bij de opslag van (buik)vet. Cortisol, ook wel het ‘stresshormoon’ genoemd, reguleert het gebruik van eiwitten, koolhydraten en vetten door het lichaam. Als je lichaam als gevolg van chronische stress steeds te veel cortisol produceert dan kan dat leiden tot bijnieruitputting, met als gevolg een dikke buik. Je kunt de aanmaak van cortisol afremmen door meer te ontspannen en zoveel mogelijk stress vermijden. Als deze beide hormonen uit balans zijn, kunnen ze in je lichaam verkeerde signalen afgeven waardoor je sneller vet opslaat en dat ook langer vasthoudt. Ook al ga je heel veel sporten of een streng dieet volgen, de kilo’s gaan er nauwelijks af of ze komen er weer heel snel bij. Bovendien zul je met een verstoorde hormoonbalans geen hardnekkig buikvet verbranden.

Complexe Koolhydraten

In je lichaam worden koolhydraten omgezet in suikers. Deze koolhydraten hebben dezelfde werking op je gevoeligheid voor insuline als suikers en suikerrijke voeding. Bij koolhydraat rijke voeding moet je denken aan dagelijkse voeding als brood, pasta, ontbijtgranen en aardappelen. Koolhydraten zijn daarnaast te verdelen in 2 groepen:

 • Enkelvoudige (snelle) koolhydraten

Deze vind je in suiker (snoep, gebak en koek), witbrood, pasta, witte rijst, aardappelen en frisdranken

 • Complexe koolhydraten:

Deze vind je bijvoorbeeld in fruit, groente, quinoa, noten, zaden, zilvervliesrijst en havermout.

Enkelvoudige koolhydraten of snelle koolhydraten worden snel verteerd in je lichaam. Een snelle vertering is niet wenselijk als je wilt afvallen, want dit zorgt ervoor dat alle energie ineens vrij komt in je lichaam. De reactie van je lichaam is dat het de energie opslaat als (buik)vet. Wil je je buikvet verminderen? Laat dan alle enkelvoudige koolhydraten weg uit je dieet (suiker, gebak, witbrood, aardappelen, etc.) en vervang ze door het onderstaande lijstje en eet uiteraard meer eiwitten.

Eiwitten:

Eieren

 1. Vlees: kip, gevogelte, mager rund-, lam-, en varkensvlees.
 2. Vis: zalm, haring, sardientjes, makreel, paling en kabeljauw

 

Vetten:

 • Extra vierge olijfolie
 • Biologische kokosolie, -vet
 • Palmolie

 

Diversen:

 • Groente
 • Fruit: het liefst zo vroeg mogelijk op de dag (max. 2 stuks per dag)
 • Noten en zaden
 • Bruine rijst of quinoa en zoete aardappelen (niet te veel)
 • Havermout
 • Donkere chocolade (75%+ cacao)
 • Gedroogd fruit

Sporten

Het is waarschijnlijk vanzelfsprekend dat je ook meer gaat sporten als je je buikvet wilt verliezen. De School of Medical Sciences in Australië heeft een literatuurstudie gedaan waarin verschillende onderzoeken over buikvet met elkaar zijn vergeleken. Uit het onderzoek kwam naar voren dat korte intervaltrainingen met een hoge intensiteit effectiever zijn dan elke andere vorm van bewegen om vet en buikvet te verminderen. Bij mensen met overgewicht waren de onderzoeksresultaten het meest spectaculair. Wat bleek? Wanneer je drie tot zes dagen 25 minuten aan intervaltraining doet, geeft dit de meeste resultaten. Bij deze intervaltrainingen was het opvallend dat er twee tot drie minuten hoge intensiteit werd afgewisseld met 1 minuut lagere intensiteit.

Dus hoe kun je je buikvet verbranden? Dit is de beste combinatie

Afvallen is soms erg lastig, laat staan wanneer je je buikvet wilt verbranden. Het goede nieuws is dat het wel kan, echter moet je alleen weten hoe je dit moet doen. Het is een kwestie van de juiste combinatie tussen voeding en sport. Door een combinatie te vinden tussen deze twee zul je de beste resultaten behalen. Daarom willen wij jou graag hierbij helpen, want met het Dieetschema Voedingsplan zal je op een verantwoorde manier afvallen!

buikvet