Afvallen met SMART. Zo wordt afvallen een succes!

Heel veel mensen willen graag succesvol afvallen. De meesten die beginnen met afvallen starten vaak zonder een echt doel voor ogen te hebben en dat is meestal ook meteen de reden dat ze snel de motivatie verliezen om door te gaan en het afvallen tot een succes te maken. Ga dus afvallen met SMART!

Als mensen die beginnen met afvallen doelen stellen zijn ze vaak te vaag en/of te simpel.

Om echt succesvol af te vallen moet je doelen stellen, en als je je doelen SMART maakt is de kans van slagen vele malen groter.

Afvallen met SMART ? Wat is dat en hoe doe je dat? Je leest het in dit artikel!

 

Wat zijn SMART doelen?

Het SMART principe wordt veel gebruikt bij managers in het bedrijfsleven en staat voor het eenvoudig en eenduidig opstellen en controleren van doelstellingen.

SMART staat voor:

  •  Specifiek
  •  Meetbaar
  •  GeAccepteerd of Ambitieus
  •  Realistisch
  •  Tijdgebonden

Een SMART doelstelling is richtinggevend: het geeft aan wat je wilt bereiken en stuurt je gedrag in de goede richting.

Bovendien wordt aangegeven welke resultaten wanneer moeten worden bereikt.

Door een doelstelling SMART te formuleren is de kans groter dat er in de praktijk iets van terecht komt.

Met het formuleren van SMART doelen geef je richting aan wat je wilt bereiken. Je stuurt jezelf en je wordt gedwongen om te kijken naar de haalbaarheid van je doelen.

Dit doe je door je doelen zo concreet mogelijk te formuleren.

Als je je doelen SMART hebt geformuleerd, en je hebt alle punten nagelopen dan weet je van tevoren  hoe groot de kans is dat je je SMART doel binnen de door jezelf gestelde tijd ook daadwerkelijk haalt.

 

Afvallen met SMART

Specifiek
Met specifiek bedoelen we concreet maken. De term “minder eten” is dus veel te vaag.

Geef je aan dat je 10 kilo wilt afvallen dan is dat veel duidelijker. Hoe concreter je doel is, hoe beter. Het gaat er niet om wat je gaat doen om je doel te bereiken, maar wat je als eindresultaat wilt bereiken

Meetbaar
Een SMART doel moet meetbaar te zijn, anders kun je natuurlijk niet meten of je je doel ook echt bereikt. Het is heel belangrijk dat je zo duidelijk mogelijk weergeeft hoe en wanneer je gaat meten. In het geval van afvallen geef je dus duidelijk aan wanneer en hoe vaak je je gaat wegen.

GeAccepteerd en ambitieus
Je doelen moeten voor jezelf geaccepteerd zijn maar ze moeten je ook een beetje uitdagen. Formuleer je een doel waarbij je van tevoren al weet dat je het heel makkelijk zal bereiken dan zal dat niet zo motiverend werken.

Maar stel je daarentegen een doel waarvan je van tevoren weet dat je er moeite voor moet doen maar dat het resultaat er uiteindelijk is, dan zal genoeg motivatie geven om er 100% voor te gaan.

Realistisch
Stel jezelf een haalbaar doel en wees realistisch. Als je 10 kilo wilt afvallen op een gezonde manier dan weet je dat je dat niet in 6 weken zult bereiken.

Maak met een realistisch plan. Je kunt bijvoorbeeld een jaar uittrekken om 10 kilo af te vallen. Dit betekent 5 kilo in een half jaar. Volg je vorderingen kritisch en stel zonodig je verwachtingen bij.

Tijdgebonden
Je SMART geformuleerde doel dient altijd tijdgebonden te zijn. Geef daarom duidelijk de datum aan wanneer je je doel bereikt wilt hebben. Je kunt ruim de tijd nemen om je doel te bereiken maar zorg er wel voor dat je ambitieus blijft.

Voorbeelden van SMART doelen
• Ik wil over 1 jaar 10 kilo zijn afgevallen.
• Ik wil voor afvallen met een gezond voedingspatroon

 

Belonen

Afvallen is zoals je natuurlijk allang weet niet makkelijk. Daarom is het goed om jezelf te zo af en toe te belonen. Wees dus niet al te streng voor jezelf. Bedenk bij elk behaald doel een passende beloning. Bijvoorbeeld, als je vijf kilo bent afgevallen trakteer je jezelf op een lekkere massage of schoonheidsbehandeling.

blank

Direct uw dieet schema samenstellen met uw persoonlijke voorkeuren!