4 tips om gezonder en goedkoop te eten

We willen allemaal gezonder en bewuster eten, niet alleen op het gebied van gezondheid.  Maar ook duurzaamheid speelt steeds vaker een belangrijke rol in ons leven, naast onze eigen gezondheid willen we ook bijdragen aan een beter milieu, wat weer een positieve werking heeft op onze gezondheid. Omdat er meer vraag komt naar gezonde voeding, zijn er ook steeds meer mensen die niet weten hoe ze dit moeten aanpakken. Waar moet je beginnen en welke mogelijkheden zijn er? Om je op weg te helpen heb ik hier onder vier tips voor je neergezet die je kunt gebruiken om gezonder te eten en welke eenvoudige wegen hierin zijn.

Tip 1: Doe het zelf met gezonde recepten.

De eerste en waarschijnlijk de goedkoopste, maar niet de makkelijkste manier is door het zelf te doen, begrijp me niet verkeerd, je zult altijd alles zelf moeten doen, zeker wanneer je wilt afvallen en gezonder eten. Verdiep je in gezonde recepten, er zijn op het internet veel websites te vinden die over dit onderwerp schrijven. ga opzoek naar gezonde recepten, maak een plan voor jezelf welk recept je wanneer eet, en zorg dat je de hele week jezelf voorzien hebt van gezonde maaltijden op tafel. Dit kun je doen voor het avondeten, maar ook je ontbijt en tussendoortjes zijn erg belangrijk wanneer het om een gezond eetpatroon gaat.

Deze informatie die je van het internet haalt, is gratis maar vergt wel meer doorzetting kracht omdat niemand je hier adviseert en ondersteund of vraagt hoe het gaat, daarnaast moet je zelf de boodschappen doen en de vaak ingewikkelde recepten bereiden.

Tip 2: Voedingsdeskundige of diëtist.

Een andere manier die erg goed werkt maar wel wat kost, is door de hulp van een voedingsdeskundige in te schakelen. Afhankelijk van wat je wensen zijn, of je nou sport en een sportdieet /sporters eetpatroon wilt hebben, of omdat je wilt afvallen of alleen maar gezonder wilt eten. Afhankelijk van je situatie en doel, kun je naar een voedingsdeskundige, een dietiste of gewichtsconsulente gaan. Het kost misschien wat maar dan heb je ook wat, je krijgt persoonlijk begeleiding, er wordt een dieetschema voor je op maat gemaakt, die perfect in jou manier van leven past en je komt wekelijks of maandelijks terug voor een afspraak om te kijken of het goed gaat en zo nodig worden er aanpassingen gemaakt. Dit is een extra motivatie omdat je natuurlijk niet terug wilt naar de coach met de melding dat je een paar kilo bent aangekomen in plaats van afgevallen.

Tip 3: Lees, leer en doe het zelf.

Een andere manier die veel weg heeft van de eerste tip hierboven, is dat ik je weer ga zeggen o het zelf te doen, deze keer ga je geen gezonde recepten opzoeken maar ga je jezelf leren wat gezonde voeding is, hoe je lichaam werkt etc, je kunt dit vrij basic houden door middel van bijvoorbeeld een boek te lezen, maar je kunt dit ook verder oppakken, en een cursus voedingsdeskundige of dietiste gaan volgen. Zo leer je alles wat met een gezonde leefstijl te maken heeft en kun je het als eerst op je eigen leven toepassen, en evt later anderen helpen.

Tip 4: Maaltijdbox recepten.

Dit is echt de allerbeste tips die je van me gaat krijgen, ik heb hem expres tot het laatst bewaard, waarom? Omdat ik je wil laten zien hoe veel gemak deze tip met zich meebrengt Alles wat hierboven staat, zit namelijk ook in deze tip. Neem een maaltijdbox abonnement, je krijgt dan elke week een box opgestuurd met daarin door voedingexperts en koks bedachte recepten, die helemaal uitgebalanceerd zijn, de maaltijdbox recepten bereid je met de allerbeste kwaliteit ingrediënten die niet alleen erg vers maar ook veel biologisch en duurzaam zijn. Je hoeft er bijna niets voor te doen, je hoeft niet na te denken over je boodschappen, je recepten. Je besteld de box, en hoeft alleen zodra de maaltijdbox bezorgd is de gerechten te bereiden, die je meestal binnen 30 minuten op tafel zet.

In dit proces, eet je dus erg gezond, je krijgt precies de nodige bouwstoffen binnen, je leert terwijl je kookt, en het inspireert. Daarom luid mijn advies ook, ook probeer een keer een maaltijdbox. De boxen die je zou kunnen proberen zijn de maaltijdboxen van HelloFresh, Streekbox, Marley Spoon, De Krat, Beebox, Of de maaltijdbox AH van Albert Heijn. Deze laatste is de goedkoopste! vandaar de link 😉

Dit zijn 4 praktische tips en voor iedereen werkt een andere tip weer beter, alhoewel ik ervan overtuigd ben dat de 4e tip het beste werkt voor iedereen.

Succes!